Nyheter

Damlandslaget vann över Ryssland

Det svenska damlandslaget tog sig ett steg närmare sin medaljdröm i OS-ishockeyn. Men en till synes trygg ledning förvandlades till en jämn och dramatisk kamp innan Sverige lyckades vinna nyckelmatchen över Ryssland med 3-2 (2-0, 1-2, 0-0).
Nyheter • Publicerad 12 februari 2002
BILD: SCANPIXFoto:

Därmed är laget på väg mot en semifinalplats. I nästa match väntar förväntade gruppjumbon Kazakstan och där kan svenskorna säkra avancemanget. Damkronorna såg ut att ha tagit ett fast grepp om matchen när Kristina Bergstrand påpassligt petade in 3-0 efter en tilltrasslad situation framför ryska målvakten Irina Gasjennikova i början av den andra perioden. Svenskorna hade dominerat matchen stort fram tills dess och vann skotten i den första perioden med 13-2. Backen Ann-Louise Edstrand sköt 1-0 i numerärt överläge och Lotta Almblad ökade på till 2-0. Men bara 56 sekunder efter svenskornas 3-0-mål kunde Jekaterina Patjkevitj reducera sedan hon fått dribbla sig igenom det svenska försvaret. Och med knappt fyra minuter kvar av andra perioden sköt Larisa Misjina 3-2. Ryskorna skapade sedan flera bra chanser i slutet av perioden mot påtagligt nervösa svenskor. I den sista perioden gick damkronorna in för att säkra sin ledning, men målvakten Annica Åhlén tvingades göra ett par fina räddningar för att hålla sitt mål rent från ryska puckar. Backen Ann-Louise Edstrand var bäste back, medan trion Maria Rooth, Erika Holst och Evelina Samuelsson var de som skapade mest framåt. Att ingen av de tre lyckades utnyttja någon av sina målchanser drar dock ned helhetsbetyget.