Annons
Nyheter

Dags för intyg när barnet är sjukt

Från och med första juli får alla som stannar hemma och vårdar sjuka barn en extra blankett från Försäkringskassan. Då införs kravet på intyg från skola eller dagis för att få ersättning.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2008
Från och med första juli får alla som stannar hemma och vårdar sjuka barn en extra blankett från Försäkringskassan. Bild: Scanpix
Från och med första juli får alla som stannar hemma och vårdar sjuka barn en extra blankett från Försäkringskassan. Bild: ScanpixFoto: 

Intyget skickas ut automatiskt när föräldern anmäler sjukfrånvaron via telefon eller internet.

Det ska sedan fyllas i av personalen på förskolan eller skolan.

Annons

Intyget är regeringens åtgärd för att minska fusket vid vård av sjuka barn. I lagförslaget som togs av riksdagen i maj hänvisar regeringen till undersökningar som visar att fusket med tillfällig föräldrapenning omfattar 216—650 miljoner kronor.

Vilken effekt intyget får när det gäller eventuellt fusk kommer att synas först i höst, tror Viktor Karlsson på enheten för föräldraförmåner på Försäkringskassan.- Delvis för att det är lov och delvis för att det är ganska lågt uttag av tillfällig föräldrapenning under sommaren.

För skolbarn som blir sjuka under semestern krävs inget intyg. Om ett förskolebarn blir sjukt, då krävs det däremot intyg om föräldern avbryter semestern och i stället tar ut vård av sjukt barn.

- Då måste man kunna visa att barnet var ledigt från dagis, säger Viktor Karlsson.

Undantag från intygskravet vid vård av sjukt barn görs också till exempel om barnet har mormor eller någon annan släkting som dagmamma.

I praktiken innebär det nya intygskravet att ansvaret delvis flyttas över på skol- och förskolepersonalen, något som kritiserats inte minst från lärarfackens håll.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har fått en del samtal från kommunerna och från förskolechefer som har funderingar på vad intygskravet kan innebära.- De undrar hur de ska göra i olika situationer, till exempel om barnet ändå är ledigt och föräldrarna vill ha intyg, säger Malin Annergård Pierrou på avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL.

Organisationen har också skickat ut information om nyordningen till landets kommuner.

Enligt Malin Annergård Pierrou är det svårt att se vilka problem intygskravet kan medföra innan det trätt i kraft. Men hon konstaterar att skolan och förskolan har rutiner för att föra närvarolistor över barnen och att personalen redan i dag svarar på frågor om barns närvaro när Försäkringskassan hör av sig.

Blanketten, som inte innehåller några sekretessbelagda uppgifter, ska fyllas i skyndsamt säger lagen. En del kommuner funderar på att införa rutiner som innebär till exempel att man samlar ihop veckans intyg och skriver på en gång i veckan.

Christina Lucas/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons