Annons
Nyheter

Cohen som bäst i början

Fem cd i en blodröd box med titeln The Collection. Ingen samlingsbox med blandade låtar utan fem utvalda album ur Cohens utgivning.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008
Bra betyg till Cohens box. Bild: Scanpix
Bra betyg till Cohens box. Bild: ScanpixFoto: 

Men varför just Songs Of Leonard Cohen(1968), Various Positions(1984), I'm Your Man(1988), The Future(1992) och Ten New Songs(2001)? Hans bästa? Nja, det finns fler album, till exempel New Skin For The Old Ceremony(1974), Death Of A Ladies Man(1977) och Recent Songs(1979), som fick bra kritik.Plocket som nu getts ut hoppar ju också från 1968 till 1984, vilket innebär att det blir en stor lucka i karriären. Själv har jag lyssnat för att få ett facit: Stämmer det, som jag alltid tyckt, att Cohen var bäst i början? Då han sjöng till akustisk gitarr: lågmält, lite osäkert. Jag lyssnar men nej, jag ändrar mig inte. Debutalbumet med bland andra Suzanne, So Long, Marianneoch Hey, That's No Way To Say Goodbyeförblir hans allra bästa. Ett Mästerverk.

Redan på Various Positionsär Leonard Cohen på väg att bli en annan: en estradör med större komp och fler körtjejer.

Annons

Röstläget djupnar och blir mer manligt, vilket kvinnor går igång på.

Värre är att kompet är så klyschigt och klichéaktigt - och idag lite daterat. Bättre är att han fortsatt att göra fantastisk sångpoesi, som Hallelujah, First We Take Manhattanoch Tower Of Song, där högt och lågt blandas, vardagligt och poetiskt, sakralt och profant. Ibland kommer också en riktigt fin inspelning som bildar symbios med poesin och melodin - som Lorca-bearbetningen Take This Waltz.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons