Annons
Nyheter

Christer Ewe avsäger sig inte sin kandidatur

- Jag har idag inte för avsikt att avsäga mig min kandidatur. Det sade moderatledaren i Kristianstad, Christer Ewe, igår kväll Detta efter att han i tv-programmet Uppdrag granskning sett sig själv uttrycka främlingsfientliga åsikter inför dold kamera.
Nyheter • Publicerad 11 september 2002

Tack vare ett ovanligt kort fullmäktigesammanträde fick den moderata oppositionsledaren själv möjlighet att se programmet, som sändes på bästa sändningstid. Tio minuter efter att Uppdrag granskning slutat förklarade Ewe att han dessutom spelat in programmet och behövde se det en gång till för att "smälta det". - Spontant kändes det obehagligt att se mig själv i ett tv-program där jag inte vet vad jag har sagt, förklarade Christer Ewe. I Uppdrag granskning visades ett stort antal ledande politiker som inför dold kamera ger uttryck för främlingsfientliga åsikter. 17 av dem var moderater, varav Christer Ewe gavs störst uppmärksamhet. Moderaternas gruppledare i riksdagen Per Unckel fördömde i ett studiosamtal efter programmet sina partikamraters uttalanden och menade att flera av dem "gick över gränsen". Han konstaterade också att de som sagt så bör fundera över om de ska kandidera till politiska poster för moderaterna. Christer Ewe har dock inte för avsikt att avsäga sig sin kandidatur, förklarade han på tisdagskvällen. - Jag känner mig inte träffad av Unckels uttalande. Jag tror inte han syftade på mig, sa Ewe. På frågan hur Christer Ewe ser på att så många som 17 av 17 smygfilmade moderater i programmet gav uttryck för åsikter som de sedan inte ville stå för, svarade Christer Ewe att han generellt sett inte anser att uttalandena var främlingsfientliga. Men det du sa var väl ett främlingsfientligt uttalande? - Njae. Vad tänker du då på? Det om att muslimer är "bra på att föda barn och att utnyttja vårt system". Det är väl ett främlingsfientligt uttalande? - Ja. Visst. Men främlingsfientligt är ett så stort ord för mig, svarade Christer Ewe. Jag är inte främlingsfientlig. Text: Matti Stenrosen

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons