Nyheter

Cecilia Stegö Chilò avgår

(Uppdaterad) Trycket blev för hårt på kulturminister Cecilia Stegö Chilò (m). På måndagen avgick hon.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2006

Statsminister Fredrik Reinfeldt låter via sin pressekreterare hälsa att han har accepterat Stegös avgång.

Socialdemokraternas ledare Göran Persson anser att Stegö Chilòs avgång var väntad och nödvändig.

"Hon har medvetet obstruerat mot riksdagsbeslut, liksom gällande lag, vilket gjorde hennes situation omöjlig", skriver han i ett pressmeddelande. Persson anser också att skulden för den senaste tidens turbulens kring Maria Borelius, som avgick som handelsminister, och Cecilia Stegö Chilò vilar tungt på statsminister Fredrik Reinfeldt:

"Regeringschefen har uppenbart slarvat med sina utnämningar på ett sätt som saknar motstycke."

Persson anser även att migrationsminister Tobias Billström ska avgå eftersom inte han heller har betalat tv-avgiften.

I ett pressmeddelande på regeringens hemsida skriver Stegö Chilò:

"Genom att inte betala tv-avgift och att anlita så kallad svart hemhjälp har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla, men som jag på alla sätt försökt att rätta till. Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetareförbundets polisanmälningar. Eftersom det inte kommer att vara möjligt att inom rimlig tid reda upp situationen ser jag inte längre någon möjlighet att genom ett engagerat och kompetent arbete reparera den skada jag åsamkat regeringen." Hon vill inte lämna några ytterligare kommentarer under måndagen av hänsyn till budgetpropositionen.

Moderaten Lennart Hedquist, ordförande i riksdagens skatteutskott, tycker att det är bra att Cecilia Stegö Chilò har avgått.

–Det är riktigt gjort och jag känner en viss lättnad över att detta inte drog ut på tiden, säger han.

Hedquist hade dock gärna sett att kulturministern avgick redan för några dagar sedan. Han tror dock inte att affärerna kring Stegö Chilò på sikt skadat regeringen.

Stegö Chilò har sedan hon blev utsedd till kulturminister den 6 oktober fått hård kritik, bland annat för att hon betalat svart för hemhjälp då hennes barn var små. Den 11 oktober avslöjades det att Stegö Chilò inte har betalat tv-avgift under 16 år och kritiserades därför av Reinfeldt, som ändå ansåg att hon borde få en andra chans.

–Jag måste vara svår att ersätta. Undrar om det inte är någon voodoo inblandad, säger Leif Pagrotsky som i Görans Perssons regeringar först var handelsminister och sedan kulturminister.

–Men jag tycker det ser ut som regeringen har tappat kontrollen över utvecklingen, tillägger han.

Eva Hamilton, blivande vd för Sveriges Television, förstår Stegö Chilòs beslut.

–Jag tror att hon gjorde rätt. Hon skulle ha fått väldigt svårt att med trovärdighet diskutera public service-frågor.

Även Peter Örn, vd för Sveriges Radio, tycker att hon fattade rätt beslut.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.