Annons
Nyheter

Byggstrejken har avblåsts

Strejken i byggsektorn har avblåsts. Ett treårigt avtal undertecknades strax före klockan fem på tisdagsmorgonen, uppger Sveriges Byggindustrier för TT.
Nyheter • Publicerad 24 april 2007

Vi har fått kompromissa väldigt mycket, men det är ju så under de här omständigheterna med en pågående konflikt, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier (BI) till TT.- Men å andra sidan har vi i alla fall fått en stor framgång i att granskningsarvodena utmönstras ur kollektivavtalet.I förra veckan presenterade medlarna ett bud som Byggnads sade nej till, men som arbetsgivarna accepterade. Byggnads motivering till avslaget var bland annat att de föreslagna löneökningarna skulle understiga nivåerna i industriavtalet och att frågan om den omstridda förhandlingsrätten inte kunde anses vara löst.Sedan i onsdags var drygt 800 anställda vid Peab uttagna i strejk. Ytterligare cirka 1 500 personer var varslade om strejk hos JM, NCC och Skanska från den 27 april.Enligt Sveriges Byggindustrier är det nya avtalet i princip i linje med medlarbudet från förra veckan. Avtalet ger 10,2 procent över tre år.Byggnads har i avtalet drivit igenom en skyldighet för arbetsgivarna att skicka löneuppgifter till Byggnads, inte bara för sina egna medlemmar utan även för oorganiserade medarbetare och de som är medlemmar i andra fackföreningar.TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons