Annons
Nyheter

Byggstenen hämtades på stranden

Redan för nästan 800 år sedan började bönderna bygga en kyrka i Kyrkoköpinge. Den första kyrkan var ett långhus med platt tak. I nedre delarna av murarna användes stora stenblock. Högre upp blev det gråsten och flintsten.
Nyheter • Publicerad 19 april 2002

BILD: CLAES NYBERG Under de närmaste århundradena restes tornet och ett vapenhus byggdes i söder, vid männens ingång. Invändigt putsades kyrkan så småningom och fick bemålades med bilder ur Bibeln. Vid reformationen kalkades alla målningarna över och kyrkan var kalt vit fram till 1894 då man i samband med omputsning fann de gamla målningarna. Under en period var taket över altaret målat som en stjärnhimmel. Vid restaureringen i början av 1960-talet togs de ursprungliga kalkmålningarna fram igen. Även predikstol, altare, dopfunt och krucifix hade målats över. Dessa återställdes också under restaureringen. Redan 1555 hotades kyrkan av rivning. I ett kungligt brev bestämdes att kyrkan skulle ödeläggas när dåvarande kyrkoherden hade dött. Men av det blev intet. Från början hade kyrkan tegel- och blytak men 1824 började man lägga koppartak. Det fick ligga på till första världskriget då all kopparn såldes till Jönköpings Elverk. Kyrkan fick papptak som ersattes med koppar igen 1925. Uppe i triumfvalvet hänger ett krucifix, som det gjort i ett halvt århundrade. När krucifixet skulle restaureras visade det sig att de medeltida färgerna var borta. I stället visar sig krucifixet i sin 1700-talskostym. Bakom altaret hänger en tavla som visar en korsfästelsescen. Det är en kopia efter Rubens "Lansstöten" och skänktes till kyrkan 1860 av grosshandlare A. Holm i Mellanköpinge. Tidigare hängde den där psalmnummerna nu har sin plats.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons