Annons
Nyheter

Byavångslärare på krigsstigen

Byavångsskolan är en bra skola där lärarna trivs och där personalen tar tag i problem som uppkommer på skolan precis som på kommunens övriga skolor.Det hävdar lärarna på Byavångsskolan som nu tröttnat på vad de uppfattar som en svartmålning av skolan från politiskt håll.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2002
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

- Vi har många bra lärare här som gör ett bra jobb, säger Stefan Svensson, själv lärare på skolan. Han och de övriga i kollegiet är också trötta på att ständigt få läsa i tidningarna om vad som planeras för skolan. - Ingen pratar med oss, säger Eva Grabellus. Nu vänder sig lärarna till politikerna i ett öppet brev, undertecknat av hela personalen. "Det känns som vi inte är värda ett ruttet lingon i våra politikers ögon. Inte vid ett enda tillfälle har de bemödat sig om att diskutera eller ens informera oss om sina förslag", skriver lärarna. De efterlyser nu en långsiktighet i skolpolitiken. De kritiserar omorganisationen av rektorsområdena som i vissa fall lett till sjukskrivningar: "Fortfarande är inte de nya rektorerna anställa och på plats och ändå har man redan börjat diskutera en ny omorganisation av rektorsområdena." De är också kritiska till att det ständigt ges skiftande beskeden om framtiden för Tryde skola, vilket lett till att förutsättningarna för Byavångsskolan ändras fram och tillbaka. Lärarkåren tycker också att skolan smutskastats av politiker. "Politiker till både höger och vänster uttalar sig också nedlåtande om vår skola offentligt, allt från att den är rörig och stökig till att personalen är osams och bråkar. Dessa uttalanden görs utan att ens ha besökt oss", skriver lärarna vidare i det öppna brevet som avslutas med två frågor: "Vad är det för mening att genomföra en stor omorganisation och splittra alla nuvarande klasser om skolan ändå ska läggas ned inom kort? Vad är det för mening att ta vackra policybeslut om delaktighet, information och demokrati när man sen inte följer den?" Även föräldrarna och eleverna på skolan har rätt att få veta vad som planeras för framtiden, påpekar en lärare på skolan. En annan fråga som lärarna ställer har att göra med förslaget att på sikt lägga ned den blå skolan. Hur ska det praktiskt gå till att rymma skolans elever enbart i den röda skolan som i dag, förutom fyra skolsalar, även rymmer fritids, gymnastiksal och slöjdsalar?

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons