Annons
Nyheter

Butik som kickade gravid stäms

Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) stämmer en butik i Stockholm till Arbetsdomstolen för att ha avskedat en gravid kvinna.
Nyheter • Publicerad 23 december 2003

Kvinnan blev erbjuden ett jobb i augusti och anställningen blev en chock redan från första arbetsdagen. Enligt Jämos stämning ville föreståndaren i butiken - som säljer köksinventarier - vid dagens slut veta om kvinnan genomgått någon hälsoundersökning och om hon var gravid. När kvinnan svarade att hon väntade barn i februari ska föreståndaren ha blivit upprörd - han hävdade att det var kvinnans skyldighet att tala om det så att han kunde ordna en ersättare. Han talade också om att anställningen var på prov i sex månader, något som kvinnan inte fått höra tidigare. En kvart senare ringde föreståndaren återigen upp kvinnan, skrek och undrade hur hon hade tänkt klara julruschen med stor mage. Samtalet slutade med att mannen lade på luren efter att ha talat om att kvinnan inte längre var välkommen tillbaka. Jämo stämmer nu butiken för otillåten könsdiskriminering och avskedande utan laga grund. Jämo yrkar på 150 000 kronor i skadestånd för kränkning till kvinnan. Kvinnan skaffade några veckor efter händelsen ett nytt jobb i en annan butik.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons