Annons
Nyheter

Bush lovar rättegång för Saddam

Skäggig, trött och ovårdad - men levande. Iraks förre president Saddam Hussein visades på söndagen upp som trofé av ledarna för USA-alliansen. Saddam kommer att ställas inför rätta, deklarerade president Bush i ett tv-sänt tal.
Nyheter • Publicerad 15 december 2003

Skott från automatvapen - firande - hördes både i Bagdad och på andra håll när nyheten spreds på söndagen. Glädjen var kanske ändå störst i Washington, där president George Bush - som hoppas bli omvald 2004 - var i stort behov av goda nyheter. Insatserna i Irak har hittills krävt mer än 300 amerikaners liv. Saddam Hussein greps nära sin hemstad Tikrit i lördags kväll, i en håla under jord på en bondgård. Tipset som ledde till gripandet kom från en släkting till någon som stått den störtade presidenten nära, bekräftade den amerikanske infanteriofficeren Raymond Odierno. Den senaste tiden har USA-alliansen bearbetat anhöriga till människor i kretsen runt Saddam Hussein och det var det som ledde till resultat, meddelade Odierno enligt AFP. Under de senaste tio dagarna har alliansen kunnat förhöra flera medlemmar av en viss familj. Paul Bremer, som leder den amerikanska förvaltningen i Irak, bekräftade gripandet i en tv-sänd presskonferens i dag. En sliten Saddam Hussein visades upp på video, med bilder både före och efter rakning. " Han har läkarundersökts och är vid god hälsa, uppgav Ricardo Sanchez, befälhavare för de amerikanska styrkorna." Det var kurder ur rörelsen PUK och amerikanska soldater som tillsammans grep den förre diktatorn. De soldater som sattes in hade fått order om att gripa Saddam Hussein "död eller levande", men inte ett skott avlossades, sade Sanchez. Saddam Hussein har inte - åtminstone inte ännu - ombetts göra något uttalande till sina anhängare om att ge upp motståndet mot den USA-ledda alliansen, uppgav Ricardo Sanchez i Bagdad. Inga uppgifter om var den störtade presidenten hålls fängslad hade offentliggjorts på söndagskvällen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons