Annons
Nyheter

Burma behöver Göran Perssons stöd!

Statsminister Göran Persson har besökt Indien där han träffade premiärminister Vajpayee, bl.a. för att utveckla en bättre dialog mellan Sverige och Indien. Det är välkommet, men när en kontinuerlig dialog etableras kräver vi att statsministern protesterar mot att Indien köper naturgas från Burma.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2004

Många länder runt om i världen bojkottar Burma (juntan vill att landet ska kallas Myanmar). Denna militärjunta vill inte erkänna de demokratiska val som hölls i landet 1990, och juntan håller över tusen personer fängslade på grund deras kamp för ett demokratiskt Burma. En av dessa fångar är nobelpristagaren Aung San Suu Kyi, som utsattes för ett brutalt mordförsök av juntan i maj 2003. Sedan dess sitter hon i husarrest. Enligt människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch bryter juntan mot FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Juntan spenderar 40 procent av den nationella budgeten på militärutgifter, landet har ett av världens per invånare dyraste försvar, något som kan jämföras med att landet rankas till ett av världens fattigaste länder. Om Indien handlar med Burma stöttar man den sittande militärjuntan, som befinner sig under hård ekonomisk press. Indiens investeringar i landet ger direkt och indirekt upphov till ytterligare människorättsövergrepp. Den nu aktuella investeringen i en gaspipeline mellan Burma och Indien kommer att resultera i nya människorättsövergrepp, bl.a. använder sig regimen av regelmässigt tvångsarbete. S-studenter kräver att Göran Persson uppmanar Vajpayee att följa den demokratiskt valda skuggregeringens krav på handelsbojkott mot Burma så länge som landets militärjunta inte vill acceptera de demokratiska val som hölls 1990! Eric Sundström S-studenters ordförande Klara Martinsson S-studenters Burmautskott Martin Gemzell S-studenters Burmautskott

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons