Brummer i skånskt kocklandslag
Det var ett par rätter som bjöds när eliten av skånska krögare dukade upp en buffé på restaurang Kattegat i Torekov nyligen. Krögaren Lennart Brummer från Tranås kan intyga att det smakade gott. Tillsammans med kökskollegan Cissi Postaroff representerade han Brummers krog vid den exklusiva kocksammankomsten. - Den här gången stämde inte talesättet om kockarna och soppan, säger Lennart Brummer. Krogen i Tranås uppmärksammades nyligen då den fick en hederstallrik av krogguiden Vägarnas bästa. Nu är Brummers också en av 26 restauranger runt om i Skåne som valts ut av Skånes turistråd för att profilera skånsk matlagning. Det stora "tabberaset" i Torekov Krögarna som kommit till Torekov bildar ett sorts regionalt kocklandslag. Bland de välkända krögarna återfinns, förutom kockarna från Brummers, också Thomas Dreijing, verksam på Kronovalls slott. - Alla hade tagit med sig något eget. Vi gjorde sås på ramslök, som vi plockat vid Maglehem, berättar Lennart Brummer. I andra sammanhang kan kockar kanske hålla på sina hemligheter. Men vid mötet i Torekov delade kockarna frikostigt med sig av sina erfarenheter, enligt Brummer. Syftet med samarbetet är att göra skånsk matkultur välkänd utanför Sveriges gränser. I en rad seminarier och sammankomster ska de skånska kockarna hjälpas åt att förfina och utveckla den skånska kulinariska traditionen. Tanken är att landskapet Skåne på sikt även utomlands ska förknippas med god mat på samma vis som blotta namnet Provence eller Toscana kan få det att vattnas i munnen på en gourmet.