Annons
Nyheter

Bröllopsyran i Köpenhamn

(Uppdaterad 17.07). Danmarks kronprins Frederik och hans Mary Donaldson från Australien är nu gifta. Paret sade ja till varandra strax före klockan 17 i Vor Frue Kirke i Köpenhamn.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2004
Kyssen! Så är de då gifta. Den danske kronprinsen Frederik och Mary Donaldson. Bild: Jonas EkströmerFoto: 

Kyssen! Så är de då gifta. Den danske kronprinsen Frederik och Mary Donaldson. Bild: Jonas Ekströmer På Rådhuspladsen och på Axeltorv, mittemot ingången till Tivoli, hade danska lantbrukare dukat upp jättelika frukostbufféer: danskt rågbröd, smakrika ostar, korv och skinka i långa banor samt yoghurt och kaffe. Det var trångt kring borden och Krista Schmidt, lantbrukare från södra Jylland, stekte ägg, svettades och trivdes. "Det här är härligt. Det blir verkligen en fest för folket, sade hon till TT:s utsända Cecilia Klintö." Grannarna hemma på Jylland sitter klistrade framför tv:n hela bröllopsdagen. Själv har Krista Schmidt ställt in videon för att i efterhand kunna se tv-sändningen. Hela Köpenhamn är skrudat till fest med överdådiga blomsterarrangemang, hjärtan och foton på bröllopsparet i skyltfönstren och danska flaggor i var och varannan hand. Kronoprins Frederik och Mary Donaldson på väg in till vigselcermonin. Bild: pressens Bild Polisen har spärrat av stadskärnan för trafik. Överallt längs den kungliga vagnens rutt stod redan tidigt i morse de stora tv-bolagens bussar och apparatur redo. Bussarna kör under dagen med både dansk och australisk flagga. En butiksägare som inte reparerat sin fasad färdigt hängde upp en stor färgbild av det kungliga paret. Bild: Odd Andersen Danskar i alla åldrar hade i god tid tagit sig ut för att se brudparet i kortegen genom centrala Köpenhamn. Bild: Ingvar Andersson En av de stora frågorna inför bröllopet har varit om det nyblivna kronprinsparet ska åka i täckt eller öppen vagn. Det beror på vädret. På morgonen såg det ut som om det skulle kunna bli öppen. Tidningen Politiken försöker på sin nätsida ge råd till dem som vill undvika bröllopet. Det är inte lätt, eftersom nästan alla massmedier är fullt upptagna med det.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons