Nyheter

Brister hos stora matkedjor

ICA, Coop och Hemköp får alla kritik av Livsmedelsverket för smuts i lokalerna, felaktig hantering av livsmedel och felmärkning av varor.
Nyheter • Publicerad 8 december 2003

Verket har specialgranskat nio av de stora livsmedelskedjornas butiker i landet. Fem tillhör Ica, tre Coop och en Hemköp, skriver Upsala Nya Tidning. Ingen av affärerna gick fri från anmärkningar. Felmärkningen av varor som packats i butikerna ansågs som den allvarligaste bristen. Alla butiker hade felmärkta varor. - Flera butiker har tillverkat en standardetikett och den satte de på skaldjurssalladen även om tillverkaren ändrat innehållet i varan som östes upp från större hinkar, säger Niklas Ekman, statsinspektör vid Livsmedelsverket och ansvarig för inspektionerna. - Fel märkning kan vara mycket farligt för människor som är allergiska. De måste kunna lita på att det som står på förpackningarna stämmer. Ekman är mycket kritisk till hur de stora kedjorna sköter livsmedelshygienen och produktsäkerheten. - Bristerna är mycket stora och ofta allvarliga. Det förvånar mig att de inte tagit fram system för att kunna följa lagstiftningen. Det går mycket trögt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.