Annons
Nyheter

Börsen upp 30 procent i år

Stockholmsbörsen har nu stigit med 30 procent sedan årsskiftet. Måndagen inleddes med svagt stigande kurser. På de ledande Europabörserna var utvecklingen samtidigt blandad.
Nyheter • Publicerad 19 december 2005

Vid 10-tiden hade OMXS-index stigit med 0,3 procent till 296,9 och OMXS30-index hade gått upp 0,2 procent till 945,5. Aktier för 4,9 miljarder kronor hade bytt ägare.

Astra Zeneca var morgonens mest omsatta aktie och steg med 1,8 procent till 392 kronor. Amerikanska Pfizer, världens största läkemedelsbolag, har vunnit en patenttvist med indiska Ranbaxy Laboratories. Ranbaxy hade hoppats få rätt att tillverka en lågpriskopia på kolesterolsänkaren Lipitor. Även Astra Zeneca har stämt Ranbaxy Laboratories för patentintrång på bolagets storsäljare Nexium.

Annons

Bland övriga tungviktare backade Ericsson med 0,4 procent till 27:40 kronor medan Hennes&Mauritz steg med 0,6 procent till 268 kronor.

Tele2 var upp 0,9 procent till 84 kronor. Bolaget har sålt sin fasttelefoniverksamhet i Storbritannien och på Irland. Köpare är Carphone Warehouse Group. Carphone betalar 8,7 miljoner pund, cirka 121 miljoner kronor, för verksamheterna.

Telekomföretaget Teleca var morgonens förlorare, aktien föll med 9,6 procent till 35 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att det justerar sin prognos för 2005. För koncernen räknar styrelsen med "fortsatt omsättningstillväxt" men ett något lägre rörelseresultat (EBIT) jämfört med föregående års 109 miljoner kronor.

Bland vinnarna fanns CTT Systems som steg med 5,0 procent till 48:40 kronor. Bolaget, som säljer fuktregleringsprodukter för flygplan, är årets vinnare med en uppgång på 327 procent. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons