Annons
Nyheter

Borgerlig oenighet om Vattenfalls framtid

Alliansen är oenig om hur statens bolagsportfölj ska hanteras. Kristdemokraterna räknar redan på en börsnotering av den statliga kassakon Vattenfall och gruvjätten LKAB. Men moderaterna utesluter ägarförändringar i Vattenfall under nästa mandatperiod.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2006

Staten bör kvarstå som huvudägare i Vattenfall, slog ledarna för de fyra partierna i alliansen fast i ett gemensamt uttalande i helgen. Vad det innebär är dock allt annat än klart, trots att det är mindre än tre veckor till valet. I mars i år pekade alliansen i en gemensam motion ut en rad företag "som skulle fungera bättre med ett mer professionellt ägande". I listan ingår det statliga innehavet i börsnoterade företag som teleoperatören Telia Sonera, storbanken Nordea, börsoperatören OMX och flygbolaget SAS. Där pekas även bolåneinstitutet SBAB, fastighetsbolaget Vasakronan och alkoholjätten Vin&Sprit ut.

Per Bill, moderaternas näringspolitiske talesman vill även privatisera Apoteksbolaget om planerna på en avreglerad läkemedelsmarknad går i lås. Men när det gäller Vattenfall är dörren stängd, tillsvidare, enligt Bill.

Annons

– Koncernen ska tillfullo kvarstå i statlig ägo under den kommande mandatperioden, säger han till TT.

Att stycka upp och sälja delar av koncernen är inte heller aktuellt enligt Bill.

– Det tror jag är jättefarligt. Det finns en uppenbar risk att skattebetalarna förlorar stora värden och att vi får andra stora aktörer in i Sverige, som är statliga men med säte i Tyskland eller Frankrike, säger han. Bill lyfter även fram att ett av målen för alliansens energipolitik är att få till en blocköverskridande uppgörelse med socialdemokraterna.

– Det talar inte för någon försäljning av Vattenfall. Tvärtom, säger han.

Han får dock inte stå oemotsagd bland sina kollegor i alliansen.

– Vi kan tänka oss olika linjer. Antingen som i Telia-fallet, där man säljer ut en del av Vattenfall och släpper in fler ägare och samtidigt får tillgång till finansiering via aktiemarknaden, säger Mats Odell, kd:s ekonomiske talesman, till TT.

– Det andra är att man tänker sig att man säljer delar av bolaget, som kanske inte har så stark förankring i den svenska folksjälen som vattenkraften har. Jag tänker då på brunkolsverksamhet i östra Tyskland och sådant, fortsätter han. Odell utesluter inte att en affär kan genomföras under kommande mandatperiod.

– Det blir i första hand en fråga om hur marknadssituationen ser ut. Det ska generera bästa möjliga avkastning till skattebetalarna.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Åsa Torstensson, menar att alliansens uppgörelse stoppar en försäljning av Vattenfall och LKAB. Men Helena Dyrssen, stabschef hos folkpartiledaren Lars Leijonborg, är mer öppen i sin tolkning.

– Det är något vi får hantera om vi vinner valet, säger hon. (TT)

Joakim Goksör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons