Annons
Nyheter

Bordelloffer nekas skadestånd

De två kvinnor som utnyttjades i den stora bordellhärvan på 1970-talet får inget skadestånd, enligt ett beslut av justitiekanslern (JK). JK hänvisar till preskriptionstiden. JK konstaterar även att det inte går att klarlägga att flickorna utsatts för ett "allvarligt skadeståndsgrundande fel".
Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

De två kvinnorna var bara 14 år då de enligt egen utsago utnyttjades i bordellhärvan i mitten av 1970-talet. Den dåvarande åklagaren Erik Östberg har nyligen sagt att han trodde på flickornas uppgifter men lät sig påverkas av de utpekade sexköparna under utredningen och därför aldrig utredde frågan om otukt.

– Jag fick åtskilliga samtal från män som var oroliga för sitt familjeliv och för sin sociala ställning. När det ringer en darrande människa som ser sitt sociala liv stå på spel, det berör en ju, har Erik Östberg sagt.

Annons

 Sexköp var inte olagligt i mitten av 1970-talet, när den så kallade bordellhärvan blev känd med flera kända svenska politiker och makthavare som påstådda kunder. Sex med barn under 15 år – så kallad otukt – var däremot olagligt. I maj 1976 greps en bordellmamma i Stockholm, misstänkt för grovt koppleri och det blev starten på den så kallade bordellhärvan. Polisen hade spanat mot bordellen en längre tid och upptäckt att flera av kunderna var kända politiker. I en stort uppslagen artikel i november 1977 hävdade Dagens Nyheter att den tidigare justitieministern Lennart Geijer var en av kunderna.

En av kvinnorna, Eva Bengtsson, är inte förvånad när TT ger henne det negativa beskedet.

– Det var väntat, men jag tänker gå vidare, säger hon. Jag tycker de här männen borde träda fram.

 Hon är besviken på rättssystemet och att saken är preskriberad.

– Det borde inte finnas preskriptionstid på en sådan här sak, säger hon.

– De här männen är pedofiler. Vi var 13-14 år när det här hände. Det skulle inte accepteras i dag.

 Hur hon ska driva saken vidare tänker hon diskutera med sin advokat.

 Bakgrunden till uppgifterna var en promemoria där rikspolischefen Carl Persson ska ha berättat för dåvarande statsminister Olof Palme om politikernas besök hos bordellmamman och att Lennart Geijer fanns bland namnen. Att politiker umgicks med de prostituerade ansågs vara en säkerhetsrisk eftersom personal från utländska ambassader också uppgavs finnas bland bordellens kunder.

Olof Palme dementerade kraftfullt uppgifterna i DN och anklagade tidningen för grovt förtal. Tidningen tvingades ta tillbaka uppgifterna och be Geijer om ursäkt.

 Det visade sig senare att journalisten Peter Bratt i stort sett hade rätt i sin artikel, även om vissa detaljer inte stämde. Genom åren har det spekulerats i vilka politiker och andra kända personer som besökte bordellen.

TT 

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons