Annons
Nyheter

Bodström kritisk till ammunition

Justitieminister Thomas Bodström är kritisk till den nya ammunition till polisens tjänstevapen som håller på att införas. Han vill nu att Rikspolisstyrelsen (RPS) också tar fram alternativa sorter.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2003

- Jag är mycket tveksam till den här typen av ammunition. Den bryter mot krigets lagar, även om den rent juridiskt får användas av polisen, säger Bodström till Sydsvenska Dagbladets nätupplaga. Han kräver att RPS tar fram flera alternativa ammunitionssorter. Hårdare än så kan han inte agera utan att bli anklagad för ministerstyre. Den nya ammunition som ska införas under hösten är så kallad hålspetsammunition. Den har egenskapen att kulan vecklar ut sig i kroppen på den som blir träffad och därmed vållar större skador. Fördelen är att kulan stannar där och inte riskerar att fortsätta och därmed skada andra personer. Roger Alvefuhr, vapenexpert hos RPS, säger till Sydsvenskan att det aldrig finns något humant med att skjuta på en människa. Ammunition är till för att skada. - Men den nya är bättre än den gamla som kan gå genom flera innerväggar om man skjuter inne i en lägenhet, säger han. Ulf Petersson, vapeninstruktör hos Skånepolisen, uttrycker det som att det med den gamla ammunitionen visserligen kan gå "hål på skurken" , men det kan också stå ett barn bakom. Sveriges vapenägares förbund riktade nyligen också kritik mot den nya polisammunitionen och även Alice Åström (v), andre vice ordförande i riksdagens justitieutskott, är kritisk. Men bytet av ammunition har godkänts av försvarsmaktens delegation för folkrättslig granskning av vapenprojekt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons