Annons
Nyheter

Blodig drift med krigsfilmer

Man skjuter in Tropic Thunder i dvd:n med lite tvekan, förvissad om att ha ännu en ansträngande tokrolig krigsfilmsparodi i stil med Hot Shots på halsen. I alla fall något betydligt dummare och billigare än vad Ben Stillers satir över filmbranschen i allmänhet och krigsfilmsgenren i synnerhet faktiskt är.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2009
Ben Stiller och Robert Downey JR i Tropic Thunder. BILD: Merie Weismiller Wallace / Paramount
Ben Stiller och Robert Downey JR i Tropic Thunder. BILD: Merie Weismiller Wallace / ParamountFoto: 

Den är snygg, den är genomtänkt och den funkar för att den inte är någon rak parodi som försöker göra en sketch av varje scen. Och den börjar inte plötsligt ta sig själv på dödligt allvar när den skulle kunna göra det, utan driver med den tendensen också. Filmen är dessutom modigt blodig, vilket gör att den knappast platsar som familjefilm.

Ett gäng självupptagna skådisar, med Stiller själv och Robert Downey JR i spetsen, dumpas i djungeln under en filminspelning och anar inte att de klampar rätt in i ett riktigt gerillakrig. När det går upp för dem, efter att ha drivit med en provkarta av skådespelarklichéer ("jag läser inte manus - manus läser mig"), så flyr de inte hals över huvud utan börjar ta på sig sina roller på riktigt.

Bara att se Robert Downey JR leva sig in i rollen som svart soldat är härligt, och Tom Cruise oannonserade uppdykande som kolerisk filmmogul ger hela filmen en underlig twist.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons