Nyheter

Bildt: En besvärlig period väntar

Nu går vi in i en mycket besvärlig period, säger utrikesminister Carl Bildt till TT, efter beskedet att Kosovo utropat sin självständighet.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2008

Serbien har förklarat att landet inte kommer att använda armén efter Kosovos självständighetsförklaring. Däremot kommer Serbien att kraftfullt markera sin politiska syn på det som hänt.

Carl Bildt pekar på vikten av att ha en kontinuerlig dialog mellan parterna.

– Den diplomatiska konflikten måste hållas inom acceptabla gränser. Det är viktigt att vi inte gräver så djupa gropar att vi inte kan ta oss upp ur dem om några månader eller några år. Regionen kräver samarbete, säger Bildt.

Han säger att det finns en risk för oroligheter i regionen.

– Vi talade just med folk i Mitrovica och där var det mycket spänt, men fortfarande lugnt. Den närmaste veckan blir väldigt viktig.

TT talar med utrikesministern en stund efter att han landade i Belgien på söndagen. Bildt är fortfarande försiktig med att uttala sig om självständighetsförklaringen.

– Vi har inte tagit del av deklarationen ännu. När vi tagit del av den ska vi värdera den i kretsen av EU:s utrikesministrar under morgondagen (måndag), säger han och fortsätter:

– Det är många olika komponenter som ska värderas, det måste till en författning, det måste till flagga och en hel rad av olika saker som ingår i det övergångsskede som vi nu går in i.

EU är splittrat i Kosovofrågan, men Bildt säger att det är viktigt att komma fram till en bred plattform inom EU.

– Min förhoppning är att vi ska komma fram till en text som nästan alla eller förhoppningsvis alla kan ställa sig bakom.

Socialdemokraterna har kritiserat Carl Bildt för att det tar för lång tid innan Sverige kommer att erkänna Kosovo.

– Det är lite olika förfarande i olika länder. Med tanke på att detta är ett folkrättsligt komplicerat fall som är rätt unikt så bedömer regeringen att det är viktigt att höra utrikesnämnden innan vi gör det formella ställningstagandet.

Utrikesnämnden träffas den 4 mars. Enligt Bildt kommer regeringen att ta ställning i frågan så fort som möjligt efter att nämnden haft sitt möte. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.