Annons
Nyheter

Betodlar fruktar nytt EU-förslag

- Jag vill passa på och utfärda stormvarning för de nya förslag som berör vår näring och som bland annat kommer att leda till utarmning, säger Otto von Arnold, SCB, som var en av gårdagens föredragshållare när Köpinge Betodlarförening hade stämma i Folkets park i Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2003
Arkivbild: Thorsten Persson
Arkivbild: Thorsten PerssonFoto: 

Otto von Arnold talade om förslag, som om de går igenom, kommer att förändra EU:s lantbruk och negativt påverka bland annat sockerbetsodlarna. - Ta till er all information, uppmanade han de församlade föreningsmedlemmarna och försök att påverka de politiker som jobbar med de här frågorna. EU:s nya förslag till jordbrukspolitik innebär bland annat att stödet, som idag är riktat till en viss gröda, i framtiden föreslås delas ut genrellt i en klumpsumma. Stödet ska alltså inte längre vara riktat. På plats fanns också Hans Bengtsson från Sockerbruket i Köpingebro och han presenterade det gångna odlingsåret som gav 142 000 ton socker från en betareal på 22 091 hektar. - Vi sådde ovanligt tidigt förra året och det var en fin vår och försommar. Ogräsbekämpningen startade tidigt vilket ledde till en fjärde bekämpningsomgång. Vi hade inga speciella problem med insekter. Och under hela juli var det torrt och varmt. Så prognosen i augusti var att vi skulle få en hög skörd. Men som bekant fortsatte torkan även i augusti och en bit in i september och det var mindre bra. Tillväxten blev inte vad odlarna räknat med. - Och så slog vädret om, fortsätter Mats Andersson, och medeltemperaturen blev lägre än normalt. Odlarna tappade cirka 5 procent av skörden. När vi lagrat betorna och stämde av efter Mårten såg vi att vi inte skulle nå de 52 ton vi räknat med. Men både betornas sockerhalt och renhet höll högstandard trots att höstens regn drog ner medeltalet. Förutom årsstämma och föredrag avtackades Ingvar Nilsson Glemmingebro, för sitt arbete som föreningens kassör.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons