Annons
Nyheter

Besvikelse över vårdavtalet

Både Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting sade på onsdagen ja till medlarnas bud. Tusentals vårdanställdas strejk är därmed slut. Men bland medlemmarna är besvikelsen stor.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2008
Ordförande för SKLs förhandlingshavdelning Ingela Gardner Sundström till vänster och Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund meddelar att vårdstrejken är över under en presskonferens på SKL på måndagskvällen. Bild: ScanpixFoto: 

Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting enades sent på onsdagseftermiddagen om ett nytt löneavtal. Vårdförbundet sade ja sedan de drygt 200 kongressombuden röstat om medlarbudet på en extrakongress i Åkersberga utanför Stockholm. Kort därefter fattade även SKL beslutet.

Det nya avtalet löper på tre år och kan sägas upp efter två. Det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent andra och två procent det tredje året. I kronor handlar det första året om cirka 1 000 kronor. Till det kommer den lokala lönebildningen.

Annons

Avtalet innehåller också en lägstalön på 21100 kronor från den 1 mars 2009.

Det var ingen enig kongress som sade ja till budet, röstsiffrorna var 150 för och 48 emot. Vårdförbundet hade bland annat krävt löneökningar på 15 procent på två år och en minimilön på 22 000 kronor.

Bland medlemmarna är besvikelsen stor. Fatma Aslan, sjuksköterska på lungkliniken i Västerås, är förbannad.

- Det här är ett skämt. Det är århundradets flopp, säger hon till TT.

Enligt Fatma Aslan innebär avtalet i praktiken bara en ökning på 0,5 procentenheter jämfört med det avtal som kongressen tidigare förkastade.

- Vi har kämpat i sex veckor och patienter har lidit för 0,5 procentenheter. Jag kan inte tänka mig en enda sköterska som är nöjd med det här avtalet. Jag tror att det kommer att bli massavhopp från Vårdförbundet.

Lena Sjölin, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten, är inte heller nöjd med utfallet.

- För min egen del är jag besviken, det är jag. Jag tycker att man har bjudit till alldeles för litet, säger hon.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund tycks inte heller jublande glad. På en presskonferens på onsdagskvällen fick hon frågan om strejken var värd sitt pris.

- Det kan man ju alltid fundera kring, vad som är värt vad. Om man tittar på helheten så är det bättre. Men procentsatsen är absolut inte vad vi önskat oss. Jag hoppas att den går upp i lokala förhandlingar.

Annons

Skillnaden ligger enligt Eklund i att det nu finns tydliga skrivningar om att kunskap ska löna sig till exempel genom specialistutbildningar. Men hon är medveten om att avtalet väcker frustration hos många medlemmar.

- Självklart kommer det finnas de som är besvikna. Nivåerna ligger fortfarande lågt.

Från arbetsgivarhåll är tonen mer munter. Enligt SKL:s förhandlingschef Ingela Gardner Sundström ligger avtalet inte särskilt långt från det bud som presenterades av medlarna i mars.

- Vi sade ju ja förra gången och budet skiljer sig inte så mycket så det var inte jättesvårt att säga ja, säger hon.

TT: Vad var svårast att säga ja till?

- Det var absolut lägstalönefrågan. Vi har ju inte det begreppet. Men om en fråga är så viktig för motparten får man böja sig och vara pragmatisk.

Sedan den 21 april har i snitt nära 7 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdanställda varit uttagna i strejk. Enligt arbetsgivaren har över 13 300 operationer och 35 000 undersökningar ställts in.

Anja Eriksson/TT Fredrik Gunér/TT Sofia Tanaka
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons