"Beredskapen var inte god"
Vi har haft utfrågningar av statsråd, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i 2005 års katastrofkommission, som är det officiella namnet på den utredning som först kallades medborgarkommission.
Vilka regeringsledamöter som frågats ut och vilken bild de gett av statsledningens organisation och operativa förmåga under en storhelg vill Johan Hirschfeldt inte berätta.
– Vi har frågat ut de närmast berörda statsråden och fortsätter med det, är allt Johan Hirschfeldt vill säga.
Utfrågningarna av tjänstemän inom departement och myndigheter har, förutom vad som hände annandag jul och tiden därefter, också handlat om vilka förändringar som kan göras för att undvika kaos och tröghet vid en ny stor katastrof. Hur utfrågningarna förändrat den bild som kommissionen fått genom det skriftliga materialet behåller Hirschfeldt också tills vidare för sig själv.
– Bilden har fyllts ut men kan förändras, jag vill inte gå längre än så i dag.
En omgång besk kritik har redan levererats, när en expertgrupp knuten till kommissionen den 7 juni dömde ut de svenska sjukvårdsinsatserna i Sydostasien. Enligt Johan Hirschfeldt kan också rapporter från de andra expertgrupperna komma att publiceras.
– Jag kan inte utesluta att det kommer en under sommaren, säger han.
En opinionsundersökning som Krisberedskapsmyndigheten låtit genomföra visade att tsunamin också sköljt bort en stor del av förtroendet för den socialdemokratiska regeringen, främst för utrikesministern och statsministern.
Av de direkt eller indirekt drabbade, som uppmanats kontakta katastrofkommissionen, har hittills drygt 260 personer gjort så. Bland dem finns också frivilliga hjälparbetare.
– Totalt har vi intervjuat 86. Från de andra har vi berättelser i form av e-post eller brev. Och vi hoppas att fler hör av sig, säger Annika Olofsdotter på kommissionen.
I den andra granskningen, som enbart handlar om regeringen, väntar en offentlig utfrågning av ministrar i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Den äger förmodligen rum under senare hälften av september.
– Där är väl statsministern och utrikesministern självklara. Sedan blir det naturligtvis också en hel del tjänstemän av olika slag, säger KU:s ordförande Göran Lennmarker.
Han tror att utskottet ska kunna komma med ett betänkande under oktober eller november.
Katastrofkommissionen har enligt regeringens direktiv tid på sig till den 1 december. (TT)