Annons
Nyheter

Beredd avgå från konstråd

Thomas Leandersson (c), ordförande för nämnden för kultur, fritid och turism, är beredd att lämna konsthallens hårt kritiserade konstråd.
Nyheter • Publicerad 8 april 2002
Thomas Leandersson (c).
Thomas Leandersson (c).Foto: 

-Vid nämndens nästa sammanträde kommer jag att ställa min plats i konstrådet till förfogande, säger han. Det blir med andra ord nämnden som får avgöra om Thomas Leandersson ska sitta kvar i konstrådet. Konstnären Sune Rudnert har i en skrivelse till Tomelilla kommun krävt konstrådets avgång. Detta efter den enligt Rudnert kränkande behandling som han utsatts för i samband med utställningen i konsthallen. I skrivelsen kräver Rudnert också kultursekreteraren Marie Johanssons avgång. I Rudnerts brev finns där enligt Leandersson vissa felaktigheter. - Men en del har han rätt i, säger Thomas Leandersson. I övrigt vill han inte uttala sig om konsthallsaffären förrän nämnden behandlat frågan. Leif Berglund (s), ledamot i nämnden, är kritisk till hur konstrådet har agerat. Det framgår av en skriftväxling mellan Berglund och ett par från Karlstad som skrivit till Tomelilla kommun och kulturnämndens ledamöter. Mannen och kvinnan från Karlstad var bland annat upprörda över försöket att stoppa vissa av Rudnerts bilder. "Jag tänker, i egenskap av ledamot i nämnden för kultur fritid och turism, inte stillatigande acceptera att en av kommunens tjänstemän gör sig till tolk för nämnden och dessutom använder sin position för att föra ut sina privata negativa åsikter om de inbjudna konstnärernas verk", skriver Berglund och fortsätter: "Konstrådet måste också ställas till svars för brevet till Sune Rudnert, som fyra av de fem i rådet undertecknat." Till YA säger Berglund att han inte har tagit ställning till hur han i sak ska agera när frågan kommer upp i nämnden som har sitt nästa sammanträde 17 april. Kurt Larsson (m), förste vice ordförande i nämnden, vill inte heller föregripa behandlingen i nämnden. Men han säger att han anser att kulturnämnden måste diskutera en framtida policy för Konsthallen. -Uppmärksamheten för konsthallen är inte bara av ondo, om vi bara får en policy, säger Kurt Larsson. Han har själv sett utställningen. - Jag tycker att det var en bra och fin utställning.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons