Annons
Nyheter

Bensinprisets betydelse marginell

Höjningarna av bensinpriset på senare år har bara minskat bilkörningen marginellt. För privatbilismen har körsträckan gått ner med fyra procent mellan 1990 och 2002.
Nyheter • Publicerad 8 september 2004

Det visar en utredning som Statens institut för kommunikationsanalys (Sika) har gjort, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Institutet har jämfört bilkörningen med hur det skulle sett ut om priserna varit oförändrade. Sedan 1999 har regeringen höjt bensinskatten i större omfattning vid tre tillfällen.

Annons

"Rapporten tyder på att det krävs kraftigt höjda bensinpriser för att påtagligt minska privatbilismen. 25 öre innebär inte så stor förändring för bilisterna, säger Henrik Edwards, transportanalytiker på Sika, till tidningen."

"Att hävda att glesbygden drabbas extra hårt av höjda bensinpriser är felaktigt. I våra resvaneundersökningar framgår att det inte finns så stora skillnader i körsträckan mellan glesbygd och till exempel Stockholm, säger Henrik Edwards."

Marginellt höjd bränsleskatt främst leder till mer pengar till staten. För att åstadkomma miljöeffekter måste skatten höjas med flera kronor, enligt Edwards.

 

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons