Annons
Nyheter

Beltrán fälldes för våldtäkt

Ystads tingsrätt skriver i domen att flickans berättelse är "fullt trovärdig" och att den "mer än väl" uppfyller kraven för att ligga som grund för en fällande dom. Rätten fäster också stor vikt vid Carola Häggkvists och Maria Lundqvists vittnesmål. Samtidigt konstaterar den att det saknas såväl vittnen till själva händelsen som teknisk bevisning.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2008
Här släpps domen mot Tito Beltrán. Medieintresset var stort.
Här släpps domen mot Tito Beltrán. Medieintresset var stort.Foto: 

Den fyra dagar långa rättegången om vad som hände i hotellrummet på Nötesjö värdshus den 23 juli 1999 var öppen. Bara förhöret med barnflickan skedde bakom stängda dörrar. Där berättade barnflickan att hon efter konserten på Svaneholms slott kände sig trött och hade värk i nacke och rygg. Tito Beltrán erbjöd sig då att massera henne.

Inget märkligt

Annons

Hon såg inget märkligt i det. Beltrán är utbildad massör och hade hjälpt flera andra i turnégänget när de haft problem. Barnflickan följde med sångaren till hans rum där hon tog av sig en del kläder, svepte ett badlakan om sig och la sig på mage för att få massage. Till en början tyckte hon att det kändes bra, men Beltrán blev så småningom allt mer närgången.

När barnflickan plötsligt kände att sångaren försökte tränga in i henne blev hon alldeles stel. När flickan försökte slå sig loss tryckte Beltrán ner henne mot sängen. När sångaren gav upp försöket lyckades hon slå sig fri och upptäckte då att Tito Beltrán var helt naken. "Hon var chockad, men förstod at hon blivit våldtagen", skriver tingsrätten i domen.,

Tog sig ut

Barnflickan rafsade ihop sina kläder för att lämna rummet, men hindrades först. Hon lyckades ta sig ut, rusade direkt till sitt och Maria Lundqvists rum och berättade för henne om vad hon utsatts för. Dagen efter bad Beltrán om ursäkt, men sedan pratade de inte mer. Barnflickan pratade samma dag med Carola Häggkvist, mer för att få stöd än för att berätta om själva händelsen.

Flickan kommer från ett djupt religiöst hem. Hon ville inte att övergreppet skulle polisanmälas med hänsyn till sina föräldrar och vad som skulle sägas i skolan. Därför fullföljde flickan turnén till Marstrand som planerat.

Barnflickan försökte sedan förtränga händelsen, men den väcktes till liv när hon förra året kontaktades av ex-polisen Monica Dahlström-Lannes, som arbetar med sexövergrepp. I mars förra året polisanmälde flickan övergreppt. Ystads tingsrätt tycker att hon under rättegången lämnade en fullt rimlig förklaring till dröjsmålet.

Tingsrätten bedömer flickans berättelse som "sammanhängande och detaljrik och ger ett starkt intryck av att vara självupplevd".

- Det finns ingen anledning att betvivla dess trovärdighet, skriver rätten.

Av vittnesmålen lyfter rätten fram Maria Lundqvists och Carola Häggkvists berättelser. De är ensamma om att ha pratat med barnflickan direkt efter den uppskakande händelsen.

Klar och rak bild

Annons

Maria Lundqvist gav enligt domen en klar och rak bild av vad flickan berättat för henne. De uppgifter där hon var mer tveksam om tycker tingsrätten är av "mindre betydelse". Tito Beltráns försvarsadvokat Tomas Nilsson hävdade vid rättegången att ex-polisen Monica Dahlström-Lannes agerande förstört bevisningen mot hans klient. Dahlström-Lannes har haft kontakt med flera av vittnena och även medverkat när flickan förhördes av polisen.

Tycker tvärt om

Tingsrätten tycker tvärtom inte att hennes agerande påverkat polisutredningen i någon större utsträckning och det saknas anledning att ifrågasätta hennes vittnesmål. Tingsrätten avfärdar också Beltráns anklagelser om att han utsatts för en konspiration. Rätten tycker att det är "ställt utom rimlig tvivel" att Beltrán våldtog flickan. Lägsta straffet för våldtäkt är två års fängelse och tingsrätten ser inget skäl till att ge en lägre påföljd. Tomas Nilsson får 218 000 kronor för försvaret av Beltrán och Thomas Bodström 158 000 kronor som ombud för barnflickan. Den kostnaden står staten för. Domen kan överklagas fram till den 4 mars.

Per Nilsson

0411-55 78 46

per.nilsson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons