Nyheter

Becky räddar föräldralöst föl

Hästen Becky räddar livet på ett hingstföl i Ballingslöv utanför Hässleholm som förlorat sin mamma.
Nyheter • Publicerad 15 april 2008
Om ett par dagar kan de nog var tillsammans i boxen tror Monika Schaller. Bild: Bosse Nilsson
Om ett par dagar kan de nog var tillsammans i boxen tror Monika Schaller. Bild: Bosse NilssonFoto: 

- Det ser lovande ut och gått förvånansvärt bra. Med tillrättavisning låter Becky fölet dia henne. Men det är inte alls självklart att hon accepterar ett annat föl, säger Monika Schaller medan hon talar lugnande och berömmer amman.

Allt började med en normal fölning på ridcentret i Tockarp utan för Ballingslöv natten till söndagen. Det var 21-åriga halvblodsstoet Mercedes femte föl, men på måndagen fick vi åka akut till djursjukhuset, berättar Monika Schaller.

- Hon hade varit lite trött efter förlossningen, men när jag kom ut på morgonen hade hon buksmärtor och kastade sig i boxen. Det var inte förstoppning och hon kissade, så jag förstod det var allvarligt.

- Först var veterinären här. Tio var vi på djursjukhuset och tio på kvällen var hon död. Med tanke på symptomen och åldern avrådde man operation. Nu stod vi inför nästa utmaning, att hitta ett sto som hade mjölk och accepterade fölet.

Det är inte alltid så glamouröst för de kan både sparka och bitas, säger Monika Schaller.

- Det blev inget napp via lokalradion som efterlyste en amma på tisdagsmorgonen. Lösningen fanns närmare.

- Vi har en inackordering vars ägare hade Becky som gick med en åring som borde ha varit avvänd, men fortfarande gick och dattade.

- Vi hämtade henne i Örkelljunga, sedan vidare till djursjukhuset i Helsingborg där fölet fanns. Det verkar som de blivit kompisar under transporten. De två närmaste dygnen blir avgörande om Becky ska ta till sig och acceptera fölet som sin egen.

- Just nu är man känslodöv och bara jobbar. Mitt i allt det tragiska är fokus på att fölet ska överleva, och måste ha di en gång i timmen.

- Det är ett stort föl och en glupsk rackare och än har inte Becky så mycket mjölk som han behöver. Bäst är att inte ta till flaska.

Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.