Nyheter

Bättre samordning ska rädda havsmiljön

Naturvårdsverket får ett tydligare samordnande ansvar för miljön i våra hav. Bland annat ska verket så fort som möjligt ta fram en samlad aktionsplan för den svenska havsmiljön.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2005

Regeringen och samarbetspartierna presenterade på fredagen en ny svensk strategi för havsmiljöarbetet. Tanken är att eftersom havsmiljön på de flesta myndigheter mer eller mindre drunknar bland andra frågor, behövs någon som tar ett tydligt övergripande ansvar.

– Problemet är att många myndigheter som påverkar havet i sin verksamhet också har väldigt många andra intressen att ta hänsyn till, inte minst näringslivsintressen, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand till TT. Naturvårdsverket ges därför en tydligare roll som samordnare av miljöarbetet och får en lång rad uppdrag. Ett första förslag till aktionsplan för den svenska havsmiljön väntas vara klart till våren nästa år.

Bland de mer konkreta sakerna verket ska titta på finns hur utsläppen av läkemedelsrester och andra skadliga utsläpp i kommunalt avloppsvatten ska kunna minskas, och hur reningsverken ska ta hand om de ämnen som ändå når dit.

Verket ska också tillsammans med Fiskeriverket undersöka hur dioxin- och pcb-halterna i havet påverkar andra ekosystem. Ett annat uppdrag är att undersöka de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att på olika sätt restaurera den redan skadade havsmiljön. Miljöminister Lena Sommestad lyfter fram det regionala samarbetet inom EU som mycket viktigt, nu när alla Östersjöländerna utom Ryssland är med i unionen. Sverige vill att EU:s kommande marina strategi ska ge Östersjöländerna möjligheter för en gemensam förvaltning av havet, med bindande i stället för frivilliga regler.

– Jag kommer också att bjuda in Östersjöländernas miljöministrar redan till hösten för att närmare diskutera hur vi kan fördjupa vårt samarbete, säger hon till TT.

Ministermötet är tänkt att hållas i november. (TT)

Jens Bornemann

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.