Annons
Nyheter

Barnfetman har bromsats

Andelen överviktiga och feta barn i Sverige ökar inte längre, visar samstämmiga rapporter. Men skillnaderna är stora. Ju tunnare plånbok föräldrarna har, desto tyngre är deras barn.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2008
Barnfetman verkar avta något.
Barnfetman verkar avta något.Foto: Bild: Scanpix

- De sociala skillnaderna är väldigt tydliga. Det är mest markant bland dem med svår övervikt, säger Sven Bremberg, avdelningschef vid Folkhälsoinstitutet.I välbärgade Vaxholm i Stockholms län är till exempel knappt fem procent av fyraåringarna överviktiga, medan motsvarande siffra för lågstatusförorten Skärholmen är hela 14 procent — och då är ytterligare fem procent av barnen dessutom feta. Detta framkommer av den senaste årsrapporten från länets barnavårdscentraler.

- I de delar av länet där många barnfamiljer har låg köpkraft behövs särskilda och riktade insatser, säger barnhälsovårdsöverläkare Gunnel Bågenholm.Sven Bremberg håller med, och påpekar att det inte räcker med att informera föräldrarna.- Visst har föräldrarna ansvar och visst behövs information, men det som gäller är att förändra i miljön. Underlätta för den naturliga vardagsmotionen och se över till exempel mellanmålen på dagis och utbudet i skolkafeterian, säger Bremberg.Generellt sett verkar fetmaepidemin bland svenska barn ha bromsats. I Stockholm var till exempel 9,3 procent av fyraåringarna överviktiga i fjol och 2,1 procent feta, vilket är en klar nedgång jämfört med barnkullarna födda de två föregående åren.Trenden är liknande i andra delar av landet, visar Folkhälsoinstitutets rapporter baserade på tioåringarna i Karlstad, Umeå, Västerås och Ystad.- Det är för tidigt att säga att problemet är löst för det är det inte, men den här ökningstakten som vi såg tidigare börjar plana ut, säger Bremberg.Ungefär var femte tioåring är fet eller överviktig, enligt Folkhälsoinstitutet.Flera barnhälsovårdsöverläkare som Svenska Dagbladet varit i kontakt med talar om en utplaning av kurvan bland de mindre barnen. Det gäller Sydvästra Skåne, Örebro och Göteborg. Även Västernorrland, som har den högsta andelen feta och överviktiga fyraåringar i landet, ser att ökningen åtminstone inte fortsätter.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons