Annons
Nyheter

Bärgning av Gripenplan förbereds

I dag inleds förberedelserna för bärgningen av det Jas 39 Gripen som kraschade i Östersjön. Ett första steg blir att hitta vrakdelarnas exakta position på havsbotten.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2005

Flygplanet är utrustat med små sändare som aktiveras i vattnet och med hjälp av dem går det att säga exakt var det ligger. Hittills har försvaret bara en ungefärlig plats, där oljan från planet kom upp till ytan. Det ligger på ungefär 60 meters djup utanför den blekingska kusten.

Det är fortfarande oklart om planet har splittrats i mindre delar eller om det är en hel flygplanskropp som ligger på botten och väntar på bärgning. Pilotens stol ligger på en annan plats och troligen kommer också den att bärgas för att tekniker i detalj ska kunna ta reda på hur säkerhetssystemen fungerade då piloten sköt iväg sig från det kraschande planet på onsdagsförmiddagen.

Annons

Senare under torsdagen kommer försvaret att skicka ner en undervattensfarkost som kan filma på havsbotten.

När bärgningen ska inledas får Haverikommissionen ta ställning till, uppger Kent Löving, informationschef på F17. Det kan bli så gott som omedelbart eller det kan vänta till nästa vecka.

När TT talar med honom på torsdagsmorgonen dånar ett startande Gripenplan i bakgrunden. F17 har beslutat att flyga som vanligt igen med de plan som finns kvar efter olyckan.

Samtidigt håller flottiljens tekniker på att ta fram underlag för Haverikommissionen. Det handlar om att få fram uppgifter om det kraschade planets tekniska status och att till exempel undersöka alla oljor som har använts på planet.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan, om det var ett tekniskt fel eller den mänskliga faktorn. (TT)

Cecilia Klintö

Karlskrona
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons