Annons
Nyheter

Bankerna tvekar om boräntesänkning

Riksbanken rekordsänker. Men storbankerna lovar inte att sänka boräntan lika mycket.
Nyheter • Publicerad 4 december 2008

Självklart blir det sänkningar, är den första kommentaren från de banker TT talat med. Men hur mycket återstår att se. Ingen vill lova lika stor sänkning, 1,75 procentenheter, som Riksbanken drämde till med.

- Hur mycket vi kommer att sänka vet vi inte ännu. Vi måste analysera situationen, säger Bo Engström på Stadshypotek till TT.

Annons

Avgörande för den analysen är hur mycket bankens upplåningskostnader sjunker.

- Hur reagerar de som vi måste låna ifrån, säger Bo Engström.

Bankledningarna blev tagna på sängen av Riksbankens oväntat stora räntejustering. De sitter nu och bedömer situationen.

- Vi ska skyndsamt förbereda ett beslut, säger Nordeas presschef Helena Östman.

Danske Bank var först på plan med att sänka sina boräntor efter Riksbankens kraftiga sänkning av reporäntan. Danske Bank sänker sin rörliga 30-dagarsränta med 1,55 procentenheter till 4,0 procent.

Tvåårsräntan sänks med 0,30 procentenheter till 4,25 procent. Femårsräntan sänks med 0,20 procentenheter till 4,80 procent.

Även bolåneföretaget SBAB sänker boräntorna med mellan 0,10 och 1,25 procentenheter. Tremånadersräntan sänks med 1,06 procentenheter till 3,98 procent, tvåårsräntan sänks till 4,09 procent och femårsräntan till 4,72 procent.

Den största sänkningen på 1,25 procentenheter gäller lån bundna i ett år. De får nu en ränta på 3,85 procent.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons