Annons
Nyheter

Balkanmilitär hett spår i jakten på Tosselillarånaren

Mannen som rånade Tosselilla den 29 juli har deltagit i den militära utlandsmissionen på Balkan. Det är polisens huvudspår för närvarande.
Nyheter • Publicerad 19 april 2002

Anställda på Tosselilla kommer att få delta i en fotokonfrontation så snart Swedint, militärkommandot i Södertälje som samordnar utlandsinsatser, skickat foton över de personer som tjänstgjort utomlands. - När konfrontationen kan äga rum är svårt att säga exakt, säger Stefan Sinteus, biträdande chef på kriminalsektionen vid ystadspolisen. Just nu för vi samtal med Swedint. Stefan Sinteus säger att det är den sammantagna bilden av alla vittnesmål som gör att spåret ska kontrolleras. - När vi läser protokollen från vittnesförhören får vi en bild av att den här mannen är intresserad av det militära. Förutom att mannen bar en Swebat-tröja, som finns att köpa på de svenska militärmissionerna utomlands, var han kortklippt på militärt manér och hade kängor på sig. Även den typ av solglasögonen han bar får oss att tänka i de här banorna. Rånaren förde sig helt enkelt militärt. Samtidigt medger spaningsledningen att det inte går att utesluta att den militära klädseln är ett villospår för att förvirra polisen. - Visst finns den möjligheten. Samtidigt vet vi att människor uppför sig irrationellt i en del sammanhang. Rånaren kan också ha varit påverkad av något och det grumlar omdömet. Stefan Sinteus understryker att polisen inte utesluter att rånaren kan ha fått tag på den karakteristiska Swebat-tröjan utan att ha varit tjänstgörande militär. - Han kan ha fått den eller skaffat den på annat sätt. Men det här spåret är ändå så intressant att det måste kontrolleras. Även om det visar sig att rånaren inte funnits inom missionen är också det värdefull vetskap. Sedan rånet begicks har polisen säkrat spår på brottsplatsen. Kriminalteknikerna har tagit prover som Stefan Sinteus hoppas ska kunna ge rånarens DNA-profil. Polisen har även hittat rånarens kläder. Swebat-tröjan hade han slängt ifrån sig i Sjöbotrakten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons