Nyheter

Bakgrund: DNA-prov ledde till mordutredarnas genombrott

Nyheter • Publicerad 5 april 2005

Den i tingsrätten morddömde 53-åringen greps strax före midsommar 2004 sedan ett DNA-prov som han frivilligt lämnat överensstämde med DNA-profilen i ett spermafynd från Helén Nilssons kropp.

Mot sitt nekande häktades 53-åringen för människorov, grov våldtäkt och mord. Sedan man hittat blod från den mördade Jannica Ekblad i hans stuga utanför Höör häktades han också för det mordet.

Rättegången mot mannen genomfördes i Lunds tingsrätt i slutet av förra året. Han förklarades skyldig till att ha rövat bort, våldtagit och mördat Helén Nilsson. Däremot väntade tingsrätten med att ta ställning till om han också mördat Jannica Ekblad.

Den dömde mannen skickades på en stor rättspsykiatrisk undersökning som visade att han led av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks och att han fortfarande behöver vård. Samma sak har också Socialstyrelsen kommit fram till.

Chefsåklagare Pär Andersson har yrkat på livstids fängelse.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.