Annons
Nyheter

Avlivningshotade kor får frist

Idag, onsdag, skulle de två kor som misstänks vara smittade av salmonella på en gård utanför Brösarp antingen ha avlivats eller skickats tillbaka till Danmark. Men i sista stund beslutade länsrätten i Jönköping att den vill avvakta med att avgöra kornas slutliga öde.
Nyheter • Publicerad 10 april 2002

Djurägaren, som överklagat Jordbruksverkets beslut om avlivning eller tillbakaskickande, kan därmed sägas ha vunnit en liten delseger. Enligt rättens ordförande, rådman Bodil Stelzer, finns det skäl att avvakta med ett beslut. - Men vi har bara gjort en preliminär bedömning, säger hon. Länsrätten har formellt sett beslutat om inhibition, det vill säga Jordbruksverkets beslut ska tills vidare inte verkställas. Bodil Stelzer understryker att länsrättens beslut kan upphävas, om nu framtida prover på djuren ger skäl för det. Det danska lantbrukarparet tog med sig djuren när de flyttade till Sverige. Nu hålls djuren i karantän. - I dag fick jag också besked om att ytterligare ett prov var negativt, det vill säga att där inte fanns någon smitta, säger djurägaren till YA. Han har i överklagandet av Jordbruksverkets beslut bland annat hävdat att verket inte har ett tillräckligt underlag för att fatta ett beslut. I ett första prov som togs på djur-en konstaterades salmonellasmitta. Ytterligare ett prov togs en tid senare, men i det provet fanns inga spår av salmonella. Men innan det andra provresultatet blev klart hade Jordbruksverket redan bestämt att djuren skulle avlivas eller skickas tillbaka till Danmark. Verket hävdade att felprocenten är hög vid provtagningar och att det inte gick att utesluta att djuren var smittade, trots det andra, negativa provet. Jordbruksverket befarade också att smittan skulle kunna sprida sig. Men länsveterinären Lennart Sjöland har tidigare i YA hävdat att smittorisken kan hanteras. Han kritiserade också Jordbruksverkets beslut och är nu nöjd med att det blir ytterligare en prövning. Bland annat har länsveterinären och djurägaren hävdat att det positiva provet kan ha orsakats av ett fel på laboratoriet. Nu tar det förmodligen flera veckor innan länsrätten avgör djurens öde. Jordbruksverket ska yttra sig och djurägaren ska få tillfälle att ge sin syn på saken. Det finns också en möjlighet att Jordbruksverket överklagar länsrättens beslut om inhibition till kammarrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons