Annons
Nyheter

Åtalas för fornminnesbrott

En fastighetsägare i en by utanför Tomelilla har utan tillstånd byggt ett garage på ett område som är registrerat som fornlämning. Nu åtalas mannen, misstänkt för fornminnesbrott.
Nyheter • Publicerad 2 april 2002

Förutom att platsen finns med i fornminnesregistret ligger det inom ett område av riksintresse för kulturmiljövården. Fastighetsägaren sökte och fick bygglov för att bygga ett garage för knappt ett år sedan. Avsikten var att uppföra byggnaden på en befintlig platta på gården. Men eftersom området är fornminnesregistrerat, uppmanade kommunen fastighetsägaren att kontakta länstyrelsen som har hand om den här typen av ärenden. Enligt tjänstemän på länsstyrelsen hade en sådan ansökan med stor sannolikhet beviljats. Men länsstyrelsen fick aldrig någon ansökan. I stället kontaktades länsstyrelsen av upprörda grannar som ifrågasatte om mannen verkligen hade tillstånd att schakta på platsen. Två arkeologer från Riksantikvarieämbetet i Lund åkte ut till byn och fastigheten och kunde bara konstatera, att schaktning gjorts och att mannen var i full gång med att bygga ett nytt garage. Och vad de också upptäckte var, att mannen inte byggde garaget på den befintliga platta, som angivits i bygglovsansökan. Garaget ligger mycket nära dagens kyrkogård, och sannolikheten att gamla gravar blivit förstörda är mycket stor. Länstyrelsen kontaktade byggnadsinspektör Ove Bergudd som varit på platsen under arbetets gång. Och han säger, att han uppmanat fastighetsägaren att kontakta länsstyrelsen, eftersom förutsättningarna sedan bygglovet inlämnades, den befintliga grunden togs bort, ändrats. Enligt kulturminneslagen är det förbjudet att "utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada fast fornlämning". Och det är alltså straffbart att med uppsåt eller av oaktsamhet bryta mot denna lag.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons