Annons
Nyheter

Åtal väckt för kidnappning av Siba-direktör

(Uppdaterad). Tre män åtalades på torsdagen vid Göteborgs tingsrätt för inblandning i kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

Två av männen, 43 och 25 år gamla, åtalas för människorov och försök till grov utpressning. En 27-åring åtalas för försök till grov utpressning.

Fabian Bengtsson kidnappades den 17 januari då han just hade lämnat bostaden i Haga i Göteborg. Han skulle hämta sin bil i garaget då han överfölls.

Annons

Den 3 februari återfanns han på en parkbänk i Slottsskogen i centrala Göteborg utan fysiska skador. Kidnapparna hade släppt av honom i parken, berättade han.

Någon vecka senare greps 43-åringen i en lägenhet i Gårda i Göteborg. Där fanns en ljudisolerad låda som Bengtsson hade tvingats sitta i under fångenskapen.

I februari greps 25-åringen i Köpenhamn.

Den tredje misstänkte, 27-åringen, häktades i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt i början av februari. Ungefär samtidigt greps han i Wien. Han överfördes senare till Sverige.

Familjen Bengtsson ber i ett pressmeddelande om att få slippa uttala sig i medierna under rättegången.

" Vi ber media om förståelse för att varken Fabian eller övriga familjen kommer att uttala sig innan eller under rättegången. Vi vill helt och fullt koncentrera oss på rättegången och allt vad det innebär , skriver de.

Samtidigt tackar de anhöriga, vänner och medarbetare på Siba för det stöd de fått.

" Vi vill också rikta ett stort tack till polis- och åklagarmyndigheten i Västra Götaland för deras intensiva arbete med fallet som nu leder till rättegång.

Under bilfärden har de två kidnapparna tagit Fabian Bengtssons plånbok, som bland annat innehöll kontokort. 25-åringen har därefter enligt åtalet använt kortet i en bankomat vid Doktor Fries torg i Göteborg. Där har han enligt åklagare tagit ut totalt 14000 kronor från Fabian Bengtssons konto.

I området kring Slottsskogen har Bengtsson förts över till 25-åringens bil och där tryckts ner i en större papplåda. Därefter har man fört honom till lägenheten i Gårda i Göteborg. Där hölls Bengtsson inspärrad i en ljudisolerad trälåda till och med den 3 februari, då han kördes till Slottsskogen och släpptes fri.

Annons

Fabian Bengtsson har under tiden han varit tillfångatagen utsatts för hot och våld och han fick bland annat sårskador i ansiktet och på höger arm.

De två kidnapparna har enligt åklagaren utövat utpressning per brev och telefon mot familjen Bengtsson och krävt en lösesumma på totalt 50 miljoner kronor. (TT).

Göteborg TEATER
Göteborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons