Annons
Nyheter

Årets fest i Stockholm

Nyheter • Publicerad 9 december 2005

Högtidlig prisutdelning i ett konserthus som blomstersmyckats i vinterskrud. Ett stadshus fyllt av levande ljus, gyllene Nobelservis och 12000 blommor i gult, vitt och rött. En noga utprövad meny präglad av nordiska vindar.

Under lördagen lyser Nobeldagen upp Stockholm.

Annons

Festförberedelserna har pågått i nästan ett år. Den sista uppladdningen i nära en vecka.

Årets utvalda snillen, utom den sjuke litteraturpristagaren Harold Pinter, kom redan i måndags och har tillbringat flera dagar med att föreläsa, möta journalister, prata med kollegor och se Stockholm. Nu är det så dags att äntligen dra på fracken, för i år är alla pristagare män. Den 10 december, Alfred Nobels dödsdag, inleds med att representanter från Nobelstiftelsen lägger en krans vid den berömde uppfinnarens grav.

Så skyndar de till Konserthuset och generalrepetitionen inför eftermiddagens stora händelse; prisutdelningen.

Vid själva utdelningen, som startar halv fem på eftermiddagen, får alla pristagarna ta emot Nobelpriset ur kungens hand.

Dagen till ära har Konserthuset klätts i en vinterskrud av cirka 10000 vita blommor. Staden San Remo, där Alfred Nobel avled, har enligt traditionen även i år skänkt blommorna till prisutdelningen och festen.

Lördagens stora höjdpunkt är ändå den tv-sända Nobelfesten i Stadshuset på kvällen.

Klockan 19 tågar kungafamiljen och de övriga hedersgästerna in i Blå Hallen dit ungefär 1300 gäster är inbjudna. Där möts de av prakten från närmare 12000 blommor och 4000 gröna blad och kvistar. Blomsterarrangemangen går i färgerna gult, vitt och rött.

Dukningen sker med den servis som togs fram till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991. Som vanligt är menyn till banketten hemlig fram tills att festen inleds.

Under hösten har ett antal menyer provsmakats varav en utsetts, förbättrats och kombinerats med passande vin. Enligt förhandsinformationen är årets meny präglad av "nordiska vindar". (TT)

Fakta: 2005 års Nobelpristagare

Annons

Fysik: Delas av Roy Glauber och John Hall, båda USA samt Theodor Hänsch, Tyskland, för deras beskrivningar av olika former av ljus som bland annat haft stor betydelse för laserteknologin.

Kemi: Delas av Yves Chauvin, Frankrike, samt Robert Grubbs och Richard Schrock, båda USA, för deras metod att bygga konstgjorda molekyler - något som revolutionerat medicinen, biotekniken och kemiindustrin.

Fysiologi eller medicin: Delas av Robin Warren och Barry Marshall, båda Australien, för upptäckten av magsårsbakterien Heliobacter pylori som lett till att magsår kan botas med antibiotika och andra läkemedel.

Litteratur: Brittiske dramatikern Harold Pinter, som bland annat skrivit Hemkomsten och Fastighetsskötaren, för att han "i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet".

Fred: Internationella atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei för arbetet med att förhindra att kärnenergi nyttjas för militära ändamål.

Ekonomisk vetenskap: Robert Aumann, Israel, och Thomas Schelling, USA, för att "genom spelteoretisk analys ha fördjupat vår förståelse av konflikt och samarbete".

Värdet på årets Nobelpris är liksom i fjol tio miljoner kronor styck, totalt 50 miljoner. Till detta kommer de tio miljoner som Riksbanken skjuter till för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons