Annons
Nyheter

Arbetsförmedlare knackar dörr i jakten på nya jobb

Lågkonjunkturen har ännu inte på allvar slagit igenom i arbetslöshetsstatistiken i Sydskåne. Det sydligaste skånska arbetsmarknadsområdet noterar en svag ökning.
Nyheter • Publicerad 24 november 2008
Lågkonjunkturen har ännu inte på allvar slagit igenom i arbetslöshetsstatistiken i Sydskåne. Bilder: Scanpix
Lågkonjunkturen har ännu inte på allvar slagit igenom i arbetslöshetsstatistiken i Sydskåne. Bilder: ScanpixFoto: 

Till och med förra veckan var 2 693 personer anmälda som arbetslösa i arbetsmarknadsområde Trelleborg. Det motsvarar drygt två procent av den arbetsföra befolkningen i de åtta sydligaste kommunerna. Samma vecka förra året var 273 personer färre anmälda som arbetslösa.

- Det är helt uppenbart att arbetslösheten stiger, säger Carl-Axel Sandén, chef för arbetsmarknadsområdet. De varsel som arbetsgivarna lagt under de senaste veckor syns dock inte i den redovisade statistiken. Först om och när varslen löses ut dyker de upp i arbetsförmedlingens statistik över arbetslösa.

Annons

- Procentuellt är det lite färre varsel i Skåne än vad det är i riket. Flest varsel har vi haft i Västra Götaland, Blekinge och i Småland, säger Sandén.

Samtidigt lägger ett hundratal sydskånska arbetsförmedlare den här veckan på ett extra kol i jakten på nya arbeten. Genom spontan dörrknackning, bokade besök och telefonsamtal hoppas man kunna skaka fram ytterligare jobb. Jakten på nya arbetstillfällen omfattar inte bara Skåne. Skånska arbetsförmedlare ska också bege sig över Öresundsbron för att besöka danska arbetsgivare. Trots det allvarliga läget på arbetsmarknaden räknar arbetsförmedlingen i Skåne med att det finns flera företag som fortfarande behöver anställa personal. Inom vissa kategorier av yrken råder fortfarande brist på personal.

Carl-Axel Sandén när förhoppningen att jobbjakten i de åtta sydligaste kommunerna ska ha resulterat i att åtminstone 25 nya arbetstillfällen skakats fram när veckan är slut.

- Vi vet av erfarnhet att de jobb som anmäls till arbetsförmedlingen motsvarar 25-30 procent av marknaden. När Småföretagarna och Svenskt näringsliv gör sina undersökningar visar det sig att de har brist på kompetens och alla anmäler inte de lediga jobben till oss. De jobben är vi ute efter nu, säger Carl-Axel Sandén.

Tankegången bygger på att flera av de personer med hög kompetens som varslats om uppsägning inom bilindustrin sugs upp av de delar av tillverkningsindsutrin som går bra. De behöver aldrig anmäla sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Därför, menar Sandén, är det ett ypperligt tillfälle för flera företag att skaffa sig rätt kompetens nu istället för att vänta till den kommande högkonjunkturen.

Kompetensbristen gäller framför allt den del av tillverkningsindustrin som inte är kopplad till bilindustrin och omfattar framför allt kvalificerade verktygsmakare, CNC-operatörer (datorstyrd plåttillverkning) och högt kvalificerade svetsare.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons