Annons
Nyheter

Applåder och burop i fullmäktigesalen

Det var länge sedan fullmäktigesalen i Vellinge var så välbesökt. Erosionen i Kämpinge och Höllviken engagerade. Ett 60-tal från allmänheten slöt upp på onsdagskvällen. Det fanns till och med inte plats för alla, en del fick kika in genom dörren.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2005
Birgitta Lennartsson, till höger, var en av dem som kom för att visa sitt engagemang för att stoppa erosionen. BILD: JOHAN PERSSON
Birgitta Lennartsson, till höger, var en av dem som kom för att visa sitt engagemang för att stoppa erosionen. BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

Applåder och burop. Det blev temperamentsfullt när erosionen fördes upp på den politiska dagordningen.

Kravet från den församlade allmänheten var entydig: Gör något åt erosionen längs våra stränder!

Annons

Det vällde in människor i Vellinge kommunfullmäktigesal på onsdagskvällen, strax innan sammanträdet tog sin början.

Drygt ett femtiotal trängdes på och omkring åhörarbänken. Det blev stundtals så många att inte ens de politiskt valda ersättarna fick plats.

– Om ni inte lämnar utrymme för ersättarna måste ni gå ut, informerade fullmäktigeordföranden Nils-Erik Andersson tills det lugnade ned sig. Det blev ett ovanligt möte i den bemärkelsen att det förekom både applåder och burop från allmänheten med jämna mellanrum under mötets gång. Särskilt när erosionen fördes på tal.

Bakom frågan, den interpellation om erosion som ställdes till de styrande i församlingen, stod kristdemokrateten Kjell Bornhager.

– Hur är detta möjligt? Det måste göras något ordentligt när det gäller erosionen. Vattenskidklubbens hus är i farozonen, stränderna är ju utsatta för erosion och boulebanan delvis fördärvad, sade Kjell Bornhager när han äntrade talarstolen. Moderaten Tommy Larsson, tekniska nämndens ordförande, var inte sen att kontra.

– Kommunen tar sitt ansvar för stränderna. De är ju något av vårt varumärke. Därför har vi anlitat expertis. Sand som ska avhjälpa problemet ska forslas dit, framhöll han.

Linus Wrethov (mp) gav sig också in i debatten och gjorde gällande att han inte trodde på sandlösningen.

– Det måste göras något ordentligt, krävde Wrethov, samtidigt som han menar att problemet med ersoion riskerar att uppstå på andra ställen om man försöker bekämpa det på vissa partier längs strandresman, istället för att göra något genomgripande.

Besökarna från allmänheten spetsade öronen ordentligt när debatten om erosionen tog fart.

Före mötet deklarerade Pär Hammarberg, boende i Kämpinge och aktiv i den lokala vägföreningen där.

Annons

Han tycker att politiker och tjänstemän borde agera mer kraftfullt: – Orsakerna bör utredas mer djugående. Det hjälper nog inte med att bara forsla dit sand. Det är bra att expertis från Lunds tekniska högskola varit där. Men det räcker inte, sade Pär Hammarberg.

Birgitta Lennartsson kom också dit för att visa att hon tycker att erosionen ska tas på största allvar.

– Orsakerna måste utredas grundligt. Jag tror sandåtgärden är en tillfällig lösning.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons