Annons
Nyheter

Antalet apatiska flyktingbarn ökar

Antalet apatiska flyktingbarn som behövt vård i Sverige är fler än vad som tidigare rapporterats. Det visar de senaste siffrorna som forskningsledaren och docenten i sociologi Nader Ahmadi tagit fram på regeringens uppdrag.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2005

Förra månaden berättade vi om 410 och nu är det 424 fall, säger Nader Ahmadi till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ahmadi är inne i slutfasen av kartläggningen, och efter det kan han börja analysera orsakerna. 424 barn och ungdomar har hittills behövt vård för att de slutat prata, äta eller på annat sätt stängt ute världen.

Annons

Samtidigt förstärks nu, enligt Ekot, bilden av att det här är ett problem som med få undantag bara förekommer i den svenska asylprocessen.

Ett svar från England och ett från Österrike bekräftar bilden att problemet bara finns i Sverige, säger Ahmadi.

– Om det är så att asylsökande barn inte blir sjuka i Danmark eller Norge eller Finland, då kan det finnas ett värde i att förstå vad det är som skiljer våra länder åt i omhändertagandet av asylsökande barn, säger regeringens samordnare Marie Hessle till Ekot. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons