Nyheter

Anställda missade att låsa på anstalten - varnas

Två anställda vid anstalten i Ystad varnas av Kriminalvårdens ansvarsnämnd för att de i september 2006 missade att låsa två dörrar till bostadsrum och lämnade en korridorsdörr otillräckligt låst.
Nyheter • Publicerad 1 april 2008
Två anställda vid anstalten i Ystad varnas av Kriminalvårdens ansvarsnämnd för att de i september 2006 missade att låsa två dörrar till bostadsrum och lämnade en korridorsdörr otillräckligt låst. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Två anställda vid anstalten i Ystad varnas av Kriminalvårdens ansvarsnämnd för att de i september 2006 missade att låsa två dörrar till bostadsrum och lämnade en korridorsdörr otillräckligt låst. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

- Det innebär inte att man kunnat gå ut i fria världen. Jag kan inte gå in på tekniska detaljer, men dörrarna har varit låsta, säger Petra Tullgren, kriminalvårdschef vid anstalten i Ystad.

Det var den 25 september 2006 som dörrarna till två bostadsrum på anstalten ska ha lämnats olåsta. Två anställda har nu varnats av Kriminalvårdens ansvarsnämnd.

En tredje i personalen slapp undan varning trots att denne under två timmar inte ingrep när larmdatorn indikerade att korridorsdörren stod olåst.

- Men det handlar om minuter som dörrarna var olåsta, säger Rickard Boström, kriminalvårdsinspektör på anstalten.

Enligt Petra Tullgren har man nu sett över rutinerna. Men det finns ingen garanti för att samma misstag inte inträffar igen.

- Så länge vi har människor som utför den här typen av jobb, vilket jag hoppas det är, kan man inte utesluta att det händer igen. Naturligtvis ska det helst inte ske. Det är en förutsättning att vi låser efter oss, säger hon.Jobbar de som varnats kvar?

- Absolut.

Anstalten kommer inte begära någon prövning av ansvarsnämndens beslut att varna de två anställda.

Frida Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.