Annons
Nyheter

Ännu en muthärva i ABB

En ny muthärva har uppdagats i verkstadskoncernen ABB. Närmare 4 miljoner kronor har betalats ut från ett Texasbaserat dotterbolag för att vinna kontrakt.
Nyheter • Publicerad 19 april 2005

Svensk-schweiziska ABB har själv rapporterat händelsen till amerikanska justitiedepartementet och amerikanska finansinspektionen SEC, enligt ett pressmeddelande från företaget.

De tvivelaktiga betalningarna vid dotterbolaget blev kända i samband med en intern granskning som följde av att två chefer avskedades i mitten av 2004. Företaget, som är baserat i Sugerland i Texas, köptes i januari 1999 och har cirka 150 anställda.

Annons

Mutorna misstänks ha betalats ut till mellanhänder i Latinamerika och Mellanöstern för att komma över kontrakt.

ABB är verksamt i 100 länder runt om i världen och uppenbarligen har koncernledningen svårt med kontrollen av de olika dotterbolagen. Det är nämligen långt ifrån första gången ABB använt sig av mutor för att kunna göra affärer. Mängder av mutbrott har uppdagats världen över under de senaste åren, även i Sverige.

En av de större muthärvorna rörde koncernens olje- och gasdivision där ABB-anställda betalat uppemot 100 miljoner kronor för att komma över mångmiljardkontrakt i bland annat Nigeria. I fjol gjorde ABB upp med SEC och betalade i en uppgörelse runt 40 miljoner kronor.

För några år sedan uppdagades ABB:s inblandning i en tysk skandal där en politiker ska ha tagit emot mångmiljonbelopp av ABB.

Också i Sverige har flera ABB-chefer åkt dit för oegentligheter. Senast i den misstänkta raden står förre direktören Peter Fallenius som åtalats för grova ekobrott i samband med utbetalningen av en gammal rumänsk skuld till ABB. (TT)

Olle Lindström

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons