Annons
Nyheter

Anmälda skolelevervill inte kallas rasister

Två elever på Norratorp utanför Tomelilla har enligt en anmälan till Antidiskrimineringsbyrån i Malmö hälsat på två av sina skolkamrater med den nazistiska hälsningsfrasen "Sieg Heil".
Nyheter • Publicerad 4 mars 2002
Rektor Tryggve Lundborg. BILD: JAN-OLLE PERSSON
Rektor Tryggve Lundborg. BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

- Ja, det har vi gjort, säger de två eleverna. - Men det har ingenting med rasism att göra, och därför tycker vi, att det var överdrivet att anmäla detta. De båda anmälda eleverna försvarar sitt tilltag: - Vi har retats med varandra. Och det var de som började att kalla oss "Svennar". Och det är det värsta man kan göra. Det finns inget värre än att bli kallad "Svenne". Att säga sieg heil är inte värre. Vi har ju många kompisar som är invandrare. YA rapporterade nyligen om anmälan mot den privata skolan och besökte häromdagen Norratorp. När YA kommer till skolan sitter eleverna och äter frukost. Alla, både personal och elever, äter på skolan, innan dagens lektioner börjar. Norratorp är en skola med strikta regler, och redan i matsalen börjar de att gälla. Ingen får ha kepsen på sig inomhus. Och skor och jacka ska hängas av i hallen. Det ska vara lugnt och trevligt vid matborden. - Norratorp står för KRAM, säger rektor Tryggve Lundborg. K för kärlek, R för respekt, A för ansvar och M för medkänsla. Och vi är noga med att försöka följa detta. Därför är det olyckligt med en sån här anmälan. Självklart tar jag den på största allvar och har också pratat mycket med de inblandade. De har retats och tjafsat med varandra, de här fyra, men jag har inte uppfatta det som om de var ovänner. Jag tror det är något personligt som ligger bakom den här anmälan. Plötsligt störs friden av att en mellanstadiets elever får ett utbrott i korridoren. Och genast rusar Tryggve dit och lugnar ner situationen. - Så blir det ofta i början, säger en av mina bordskamrater som gått på skolan i tre år. De är lite jobbiga och kaxiga, när de först kommer hit. Men det blir bättre, när man ser hur bra det är här. Vad är det som är bra? - Vi får mycket hjälp på lektionerna. I stället för att vara 25-30 elever i en klass är vi sex. Och vi har både en lärare och en assistent. - Och så är det roligare här, säger en annan. Man har bättre kontakt med lärarna. - Vi bygger upp ett personligt förhållande, säger Tryggve. Kommer du ihåg när du skulle börja här, säger han till en av eleverna. Du ville inte och stack på moppen. Jag fick jaga ifatt dig med bilen. Pojken skrattar och minns mycket väl. Han var notorisk skolkare, innan han kom till Norratorp. Nu tycker han det kul i skolan och satsar på att bli byggnadsarbetare. Förutom undervisningen finns det många elever på skolan som behöver hjälp av en psykolog. Och en och en halv dag i veckan finns psykolog Ingemar Jönsson på skolan. - Eleverna står i kö för att få träffa honom, säger Tryggve. Och liksom all annan personal är han mycket omtyckt av eleverna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons