Annons
Nyheter

Analys: Stark moderat dominans i nya regeringen

Moderaterna lade beslag på de tyngsta ministerposterna i den nya regeringen. Men ambitionerna i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring kunde i långa stycken ha formulerats av Göran Persson.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006

Sällan har väl en regeringsförklaring överskuggats av valet av utrikesminister. Att Fredrik Reinfeldt väljer mannen som förde ut honom i kylan till den posten är förvisso en ödets ironi.

Visst kommer Bildt att fylla igen Reinfeldts luckor i utrikespolitisk kompetens, men måhända skulle ledarskapskonsulter ha avrått från att ta in en så dominerande tidigare regeringschef i laget.

Annons

Dominans var annars ett tydligt drag i ministerlistan. Moderat sådan. Samtliga fem tunga ministerposter – statsminister, finansminister, justitieminister, utrikesminister och försvarsminister – lade Reinfeldt beslag på. Därutöver besätter moderaterna ytterligare sex taburetter. Totalt lika många som de tre övriga tillsammans. Finansministerposten brukar av socialdemokraterna oftast besättas av en person med stark politisk förankring snarare än djupare ekonomiska kunskaper. Fredrik Reinfeldt gör tvärtom och tillsätter sin chefsekonom Anders Borg, som bland kollegorna går under namnet Rainman till följd av sin matematiska besatthet.

Av de tre övriga partierna tycks centern har lyckats bäst med tre viktiga departement, näring, miljö och jordbruk. Folkpartiet får som väntat sin utbildningspolitik medan kristdemokraterna till vänsterfeministernas stora skräck får sköta barn- och familjepolitik på socialdepartementet.

Regeringsförklaringen återspeglade på ett mycket tydligt sätt alliansens politiska överenskommelser från Högfors, Bankeryd och valmanifestet. Samtidigt visar de uttalade ambitionerna på ett övertydligt sätt hur trångt det har blivit i den politiska mitten i Sverige. Målet för regeringen sägs vara att förnya Sverige. Men det är knappast någon revolution som väntar. Den svenska modellen ska bevaras. Sverige ska vara ett land som håller ihop, med minskade sociala och regionala klyftor. Uthålliga offentliga finanser ska upprätthållas, liksom överskottsmål och utgiftstak. Målet är full sysselsättning. Kollektivavtalet ska försvaras, välfärden finansieras gemensamt och fördelas efter behov. Jämställdheten ska förstärkas och alliansfriheten försvaras.

Den avgående statsministern Göran Persson kunde inte peka på något i ambitionerna som han själv inte kunde ha skrivit.

Skillnaderna blir däremot tydliga när det kommer till hur ambitionerna ska uppnås. Av regeringsförklaringen att döma väntar fyra år av politisk strid med oppositionen om förändringar på i stort sett alla politikområden.

Det blir en delikat uppgift för den nye statsministern att balansera sin majoritetsregerings tydliga mandat med ambitionen att "vara en öppen regering som lyssnar på alla medborgare". (TT)

Analys:Owe Nilsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons