Annons
Nyheter

Allt fler vill vara uppkopplade i stugan

Sommar, sol, semester och lata dagar – men inte utan mitt bredband. Allt fler vill ha med sig sin internetuppkoppling till stugan. Det ger telebolagen möjlighet till nya intäkter.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2006

Enligt en undersökning som Telia har gjort bland sina kunder kommer nästan sju av tio med sommarstuga att ta med sig datorn till stugan i sommar. Drygt 1500 Teliakunder med fritidshus har svarat på enkäten.

Samtliga teleoperatörer har upptäckt det växande behovet och försöker locka med olika typer av erbjudanden.

Annons

Gemensamt är att det för de allra flesta handlar om kort till trådlösa bredbandsuppkopplingar via en bärbar dator och mobilabonnemang. Tjänsten har länge funnits till affärskunder men nu är det semesterfirarna som ska fångas in.

Surfande kvälls- och nattetid mot en fast månadsavgift är Telias erbjudande som börjar säljas om en vecka.

– När vi frågar kunderna är det kvällen som är intressant. På dagen har man annat att göra, säger Indra Åsander, chef för privatmarknad hos Telia Sonera i Sverige .

Liknande tjänster finns också hos andra operatörer som Bredbandsbolaget och Telenor. Men ingen låter kunderna ta med till exempel adsl-modemet, för att som i tv-världen ta tv-boxen med till stugan för att kunna titta på samma kanaler som hemma.

– Dels finns det tekniska problem som inte är lösta, dels är det allt fler som inte har kvar någon fast telefon i stugan för att koppla upp ett adsl-abonnemang till, säger Indra Åsander. Även om själva surfandet har en fast månadsavgift kommer uppkopplingen av pc-kortet kopplat till mobilabonnemanget att ticka pengar.

– Då gäller ditt abonnemangs minutavgift, säger Indra Åsander.

Lägg därtill att abonnemanget är knutet till ett års bindningstid och att det knappast är ett alternativ för långchattande tonåringar.

För den som vill vara uppkopplad länge i stugan återstår antingen ett nytt adsl-abonnemang eller att använda sig av det långsamma telefonmodemet till en fast telefon.

Man kan även utnyttja olika "pröva på-erbjudanden". Det finns företag som levererar internettjänster utan bindningstid och avgifter, där kunden betalar för mängden nedladdningar. Hela abonnemanget upphör efter två månaders inaktivitet. (TT)

Anders Lignell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons