Nyheter

Alla får inte tillbaka strömmen i dag

På lördagen vid 23.30-tiden var 243 skånska hushåll utan ström. Under lördagen kom nämligen strömmen sakta tillbaka hos flera abonnenter.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

- I nuläget har vi inga tillförlitliga prognoser på när strömmen kommer att vara tillbaka. Men mer än hälften av hushållen kommer att få tillbaka strömmen i dag, säger Johan Aspegren presschef Eon Sverige.

Framförallt är det norra Skåne som har berörts av stormen. Under lördagsnatten kunde Eon göra en del omkopplingar för att minska antalet strömlösa.

På lördagen hade Eon flera helikoptrar som flög över de drabbade områdena. När det är klart kan man på Eon lättare bilda sig en uppfattning om läget för elledningarna.

Det var under fredagskvällen stormvindar i hela Skåne. Hårdast drabbat var Helsingborgsområdet.

Även Blekinge var hårt drabbat.

- Värt att notera är Hanöbukten där det varit orkanvindar på 39 meter/sekund, säger Sten Laurin. Telebolagen har stora problem efter stormen. Vid halv elva saknade över 19 000 av Telias abonnenter i södra Sverige fast telefoni.

- Läget är värst i Kronobergs och Jönköpings län. Till allra största delen beror störningarna på de omfattande elavbrotten, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

- Siffrorna har stigit på morgonen och kan komma att stiga ytterligare under dagen.

- Det beror på att batterierna till reservkraften som våra telefonstationer gått på under natten successivt tar slut, säger Larsson.

Någon prognos för när kunderna kan ha sin telefoni tillbaka kan han inte ge.

- För att det ska fungera krävs både att elbolagen snabbt får tillbaka elförsörjningen och att vi får ut våra reservelverk.

Enligt Sten Laurin på SMHI är helgens storm av samma kaliber som de tidigare stormarna i vinter. - Lördagen kommer också att bli blåsig, men inte av samma dignitet. Det kommer att bli en solig dag och 7-8 plusgrader. Söndagen blir lite mulnare, Men det blir milt hela helgen. Ingen vinter i sikte.

På lördagen rapporterades det om många nedfallna träd på vägarna. Bilister uppmanas ta det försiktigt.

Tågtrafiken var fortsatt hårt drabbad under lördagen. SJ hade på morgonen ingen prognos för när tågen kunde börja köra igen.

Totalstopp rådde på lördagsmorgonen på Södra stambanan mellan Nässjö och Hässleholm, på Kust till kustbanan mellan Göteborg och Kalmar samt på Bohusbanan. Även sträckorna Nässjö-Falköping, Borås-Varberg och Göteborg-Karlstad var stängda för trafik.

TTAnn Ekstrand

Mikael Hallqvist och

Louise CronholmFotnot:Gränsen för storm är 25 meter/sekund.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.