Nyheter

Aktien faller trots Ericssons vinst

Ericssons vinst på 4,3 miljarder kronor var bättre än väntat. Men kvartalsrapporten föll inte börshandlarna i smaken. Ett par minuter efter Stockholmsbörsens öppning på fredagsmorgonen hade Ericssonaktien sjunkit med 2 procent till 23:70 kronor.
Nyheter • Publicerad 23 april 2004

Bolaget höjer också sin prognos för marknadstillväxten för mobilsystem. Ericsson redovisar en vinst före skatt på 4,3 miljarder kronor för första kvartalet i år. I fjol gjorde bolaget en förlust på 2,8 miljarder kronor under motsvarande kvartal. Försäljningen uppgick till 28,1 miljarder kronor, jämfört med 25,9 miljarder kronor under de tre första månaderna förra året. Ericssons vd Carl-Henric Svanberg räknar med att bolaget har tagit marknadsandelar på världsmarknaden för mobilsystem. "Vi känner att vi stärker vår position, generellt sett, säger Svanberg i en intervju med TT." Ericsson överraskade med en hög bruttomarginal på 44,7 procent. "Vi tror att vi kan behålla den här marginalen, säger Svanberg till TT." Ericssons tillväxt har främst skett på tillväxtmarknader som Asien, men Svanberg märker att även kunderna i Europa har vaknat till. Orderingången i Europa var 30 procent högre än faktureringen: "Vi ser att Europa börjar växa igen, säger han till TT." Svanberg bedömer att 3G-försäljningen går som förväntat. Men det som främst har överraskat är att försäljningen av GSM-teknik har gått bättre än väntat, beroende på ett uppdämt investeringsbehov hos kunderna. Svanberg pekar också på att resultatet från försäljningen av 3G-system börjar gå bättre. "Vi börjar få upp marginalerna ordentligt, säger han, men konstaterar att lönsamheten ännu inte är lika bra som för 2G." "Men vi är på god väg, säger han." Carl-Henric Svanberg tror inte att de bättre tiderna innebär några nyanställningar i Sverige på kort sikt. "Men förr eller senare innebär det att vi kommer att växa igen, säger han." Affärsområdet Systems redovisar en försäljning på 26,1 miljarder kronor för första kvartalet. I fjol var försäljningen 24 miljarder kronor under motsvarande kvartal. Orderingången var 31,1 miljarder kronor jämfört med 25,0 miljarder kronor motsvarande kvartal förra året. Ericsson höjer sin prognos för tillväxten på mobilsystemmarknaden. Bolaget räknar med att mobilsystemmarknaden under 2004, mätt i dollar, kommer att uppvisa en svag till måttlig tillväxt. De förbättrade framtidsutsikterna beror främst på ökad mobiltrafik i näten, utbyggnad av näten och fortsatt 3G-utveckling. Carl-Henric Svanberg preciserade tillväxtprognosen för helåret 2004 en aning under presskonferensen. Under det första kvartalet ökade försäljningen med 9 procent . "Det kan komma att bli lite mindre för helåret, säger Svanberg."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.