Nyheter

Åklagaren nöjd med domen

Chefsåklagare Annika Öster är nöjd med domen mot Hagamannen som helhet. Samtidigt medger Annika Öster att hon hoppats att domen skulle ge en tydligare belysning av var gränsen för livstidsstraff går.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2006

–Väldigt nöjd. Jag beklagar bara att vi inte nådde ända fram när det gäller påföljden för honom.

Åklagaren hade yrkat på livstid. Annika Öster säger sig ha förståelse för hur hovrätten har resonerat med tanke på att det inte finns någon omfattande praxis i bedömningen av om brottslingen varit likgiltig inför offrens liv. Samtidigt ger lagen en möjlighet att döma till livstidsstraff vid likgiltighetsuppsåt.

– Att han var likgiltig är helt tydligt i två av överfallen som rubricerats som mordförsök, säger Annika Öster.

Hon hade hoppats på att domen skulle ge en tydligare belysning av var gränsen för livstidsstraff går.

Annika Öster säger att det är riksåklagaren som avgör om frågan om livstidsstraff ska föras vidare till Högsta domstolen.

– Jag kommer att informera och ge riksåklagaren underlag så att han kan ta ställning, säger hon.

Att den nu dömde Hagamannen fälls för överfallet i december 2000 mot en ung kvinna på Ersboda är också en klar framgång för åklagaren.

– Det är med stor tillfredsställelse som jag konstaterar att hovrätten anser att bevisningen är tillräcklig, säger Annika Öster.

Tingsrätten ansåg att bevisen var alltför tunna.

Annika Öster nämner bland annat att den dömde erkänt att han promenerade längs samma stråk som kvinnan och att hon upprättat en egen fantombild av honom.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.