Annons
Nyheter

Åklagaren hävdar mord i Knutbymålet

Efter en månads uppehåll fortsatte rättegången om morddramat i Knutby i dag i Uppsala tingsrätt. Det stora medieintresset verkar ha mattats något. Däremot var det fullsatt på åhörarplatserna.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2004

Dagens förhandlingar inleddes med ett telefonförhör av en 26-årig kvinna, som tidigare inte vågat komma till rättegången. Kvinnan har tidigare varit fosterbarn och inneboende under tre års tid hos den kvinna som kallas för Kristi brud. Pastorns försvarare Ola Nordström ville med förhöret få fram bilden att Kristi brud var den dominerande i församlingen och ställde bland annat frågor om atmosfären i Knutby. Kvinnan ansåg dock att det var pastorerna som var de ledande figurerna i församlingen, utan att peka ut någon särskild. " Jag tyckte att det blev en märkbar förändring efter att pastorn flyttade dit. Det blev mer fanatiskt och hårt. Det blev en hårdhet i församlingen, sade hon." Professorn i rättsmedicin, Peter Löwenhielm, vars yttrande ligger till grund för Socialstyrelsens rättsliga råd bedömning av pastorns första hustrus död 1999, hördes om sina slutsatser. " Det går inte att utesluta att offret varit kapabelt att handla, även om hon varit starkt påverkad av de smärtstillande medlen, berättade han." Han berättade också om sina slutsatser kring hustruns skallskada, där han höll fast vid att skadan inte nödvändigtvis uppkommit mot badkarsvredet, eller ens i pastornsvillans badrum. Han slog fast att skallskadan är större än vredet. " Det föremål som NN:s huvud kommit i kontakt med behöver inte vara vredet. Man kan tänka sig helt andra föremål som inte nödvändigtvis måste ha samma form, sade Löwenhielm." Efter lunchuppehållet inledde åklagaren Elin Blank sin slutplädering. "Den här rättegången handlar om två mord och två mordförsök, sade Elin Blank." Åklagaren koncentrerade sig därefter på de åtalspunkter som gäller pastorn. Hon började med att konstatera det faktum att flera experter hörts i målet och haft olika uppfattning om hur pastorns första fru kan ha fått sin skallskada. "Faran är att ju fler man hör desto fler bedömningar. Jag vädjar till rätten att kritiskt värdera experternas uppgifter och göra en egen bedömning, fortsatte åklagaren." "Med stöd av flertalet sakkunniga, mitt sunda förnuft och den påfallande goda överensstämmelsen menar jag att frakturen orsakades av badkarsblandaren, sade åklagaren"

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons