Annons
Nyheter

Åklagaren argumenterade för morddom

Den sista rättegångsdagen mot Mijailo Mijailovic inleddes klockan nio i dag. Överåklagare Agneta Blidberg sade i sin slutplädering att det inte finns några förmildrande omständigheter kring Mijailovic gärning.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2004

"Det är att betrakta som mord, sade hon." I sin plädering hade hon dessförinnan konstaterat att Mijailovic befunnit sig i varuhuset NK utan avsikt att köpa något. Han hade inga pengar på sig och tittade inte på några varor. Övervakningskamerorna visar hur Mijailovic tog rulltrappan upp till plan två ungefär samtidigt som Anna Lindh och hennes väninna kom in i varuhuset, gick runt i ett par minuter. Under 14 minuter befinner han sig utom räckhåll från övervakningskamerorna. Mijaliovic minns inte vad han gjorde under den tiden, men säger att han inte var framme vid något räcke. Enligt åklagaren är det dock möjligt att han stått vid ett räcke i Ljusgården utan att upptäckas av kamerorna, och att han där kan ha fått syn på Anna Lindh. Blidberg poängterar att Mijailovic kan ha fått syn på Anna Lindh under sin promenad. Blidberg menar att det är uppenbart att Mijailovic rört sig målmedvetet och sökt efter någon. "Det är högst osannolikt att han av en slump 30 sekunder före angreppet helt plötsligt känt igen Anna Lindh om han inte tidigare sett henne och letat efter henne, sade Blidberg." Rättsläkarens uppgifter visar att knivangreppet varit våldsamt, kraftfullt och aggressivt, hävdade åklagaren. Hon konstaterade att det inte finns något krav på att brottet måste vara planerat för att klassas som ett mord. Däremot måste det finnas ett uppsåt, att gärningsmannen begått brottet med vett och vilja. Agneta Blidberg konstaterade att Mijailovic haft en kniv med sig hemifrån, att det fanns en beredskap att använda kniven och att han handlat rationellt direkt efter angreppet på Anna Lindh. "Han var angelägen om att göra sig av med allt som kan knyta honom till brottet." Tidigare på morgonen förhördes den taxichaufför som trätt fram och berättat att han körde Mijailo Mijailovic från Dramaten hem till Tullinge på morddagen. Han sade att han kände igen personen han körde som Mijailovic. Taxichauffören berättade om hur Mijailovic uppträdde när han satte sig i taxin: "Han var lite trött och lite seg. Lite blyg. Han verkade inte stressad alls." Taxichauffören fick också frågan om varför han inte gett sig till känna förrän i slutet av förra veckan. Han svarade att han inte kände igen Mijailovic på bilderna från NK. Mijailovic bekräftade inför rätten att han åkt med den vittnande taxichauffören.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons